je metabolisme versnellen

Hoe kun je jouw metabolisme verhogen?

Jouw metabolisme verhogen met enkele tips

Ieder lichaam draait om metabolisme. Het is namelijk een ander woord voor stofwisseling en deze moet altijd in balans zijn. Niet bij iedereen werkt de stofwisseling naar behoren.

Een traag metabolisme zorgt ervoor dat calorieën die je gedurende de dag binnenkrijgt, niet goed worden verbrand, dan zul je je metabolisme moeten versnellen.

Een hoog metabolisme zorgt weer voor een te snelle verbranding. Er is daarom een balans noodzakelijk om jouw lichaam goed te laten werken.

Er is echter veel wat je erover moet weten voordat je ermee aan de slag gaat. Zo kun je ervoor zorgen dat je weer een gezonde leefstijl kunt krijgen.

Dit houdt jouw metabolisme in

Jouw metabolisme staat dus voor stofwisseling. Het is een biochemisch proces in jouw lichaam wat ervoor zorgt dat de calorieën uit jouw voeding worden verbrand.

De verbranding zorgt weer voor de energie in organen en spieren, waardoor jouw lichaam blijft werken. De snelheid waarmee dit gebeurt, is afhankelijk van jouw stofwisseling.

Als je een traag metabolisme hebt, moet je het metabolisme verhogen om meer energie te krijgen. Ook kan een hoger metabolisme ervoor zorgen dat je jouw dieet beter kunt voltooien. Het verbranden van calorieën zorgt er namelijk ook voor dat je afvalt.

Het metabolisme heeft echter nog meer functies dan alleen het verbranden van calorieën. Een gezonde stofwisseling zorgt er namelijk ook voor dat je een gezonder lichaam hebt. Zo zullen er reservestoffen aangemaakt kunnen worden en worden stoffen in het lichaam opgenomen.

Daarnaast zal de verwerking van afvalstoffen beter verlopen. De afvalstoffen moeten namelijk afgevoerd worden om zoveel mogelijk uit jouw lichaam te halen.

De stoffen die overblijven in het lichaam, zijn de bouwstoffen voor biologische processen, waardoor je de dag weer door komt en werkzaamheden uit kunt voeren.

SAMENVATTING DIT HOUDT JOUW METABOLISME IN
Je metabolisme (of stofwisseling) is een biochemisch proces in het lichaam, wat er voor zorgt dat calorieën worden verbrandt. De snelheid waarmee dit gebeurd is afhankelijk van jouw stofwisseling, deze kan traag of snel zijn. Ook zorgt het metabolisme wvoor de opname van stoffen en de verwerking van stoffen.

een hoog metabolisme
Een hoog metabolisme kan voordelen hebben, we vertellen je er meer over.

De reden van het metabolisme versnellen

Het metabolisme versnellen is in sommige gevallen belangrijk voor jouw lichaam. Jouw lichaam moet dan namelijk meer energie gaan gebruiken, waardoor je in feite meer kunt eten dan dat je beweegt.

Dit kan een goede reden zijn om tijdens het afvallen je metabolisme een zetje te geven. Het volgen van een streng dieet kan namelijk lastig zijn en daarbij moet je ook veel sporten om het resultaat te bereiken.

Het metabolisme verhogen zorgt ervoor dat dit niet meer nodig is en je ervoor kunt zorgen dat je jouw doel altijd behaalt. Ook kunnen topsporters hierbij gebaat zijn. Door meer te eten en dus ook meer energie op te nemen in het lichaam, kunnen de prestaties aanzienlijk verbeteren.

Een hoog metabolisme kan ook een onderdeel zijn van een verantwoorde levensstijl. Voor sporters is deze levensstijl nodig om ervoor te zorgen dat de sporten geen schade brengen aan het lichaam.

Als je meer energie verbruikt dan jouw lichaam opneemt uit voeding, kan het immers ook voor afbraak van spieren zorgen. Het is zodoende ook niet gezond om te snel te vermageren in korte tijd als afvallen jou doel is.

Daarbij kan een verantwoorde levensstijl – wat zorgt voor een gezond metabolisme – ook zorgen voor het behoudt van een gezond (en gewenst) gewicht, zonder hierbij vaak de sportschool te bezoeken.

SAMENVATTING DE REDEN VAN HET METABOLISME VERSNELLEN
In sommige gevallen kan een snel metabolisme in je voordeel werken. Bijvoorbeeld als je metabolisme erg traag is of als je wilt afvallen. Bij een snel metabolisme is de verbranding van stoffen in je lichaam eigenlijk sneller waardoor je sneller af zult vallen, maar ook je prestaties in sport kunnen verbeteren.

Een gezonde levensstijl zal je metabolisme ten goede komen.

Een gezondere levensstijl als metabolisme booster

Jouw metabolisme verhogen kan altijd door jouw levensstijl iets te veranderen. Zo moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je meer rust gaat pakken. Rust laadt het lichaam op en zorgt ervoor dat de stofwisseling gedurende de dag beter kan werken.

Wanneer je dit niet doet, zullen vooral de koolhydraten in het lichaam minder goed verbranden. Dit zorgt uiteindelijk voor een glucose intolerantie of brengt jouw hongergevoel omhoog.

Wanneer je een hongergevoel gedurende de dag hebt en dit enigszins wilt stillen kun je ook meer water gaan drinken. Hierdoor trekt het honger gevoel wat weg en water is daarnaast ook nog eens hartstikke gezond voor je .

Water drinken heeft echter nog een andere functie. Jouw lichaam heeft namelijk vocht nodig voor het afvoeren van afvalstoffen en dit is natuurlijk goed voor je stofwisseling.

Hoe meer afvalstoffen er in jouw lichaam achterblijven, hoe meer de stofwisseling vertraagt. Een traag metabolisme is wat er dan overblijft en het functioneren van jouw lichaam zal aanzienlijk veranderen.

Voldoende water drinken zorgt ook voor het optimaal functioneren van jouw organen. Het is daarom verstandig om frisdrank vaker te laten staan en het in te ruilen voor een goede hoeveelheid water.

Daarbij kun je jouw gezonde levensstijl ook gaan veranderen door krachttraining uit te voeren. Krachttraining kan jouw metabolisme verhogen.

Het gaat hierbij om de rustperiode voor het metabolisme. Jouw spiermassa heeft namelijk energie nodig en dit zullen je spieren uit de calorieën halen die je lichaam binnen komen.

Het energieniveau dat spiermassa gebruikt bij de verbranding van calorieën ligt hoger dan wat jouw vetmassa bijvoorbeeld nodig heeft. Zo hebben spieren bijvoorbeeld 9 keer meer calorieën nodig om te verbranden dan vet.

Tijdens het herstellen na de training zal deze energie dus opgenomen worden voor het aansterken van de spieren en het verbeteren van de stofwisseling.

SAMENVATTING EEN GEZONDE LEVENSSTIJL ALS METABOLISME BOOSTER
Een gezonde levensstijl zullen je stofwisseling ten goede komen. Zo is het belangrijk voldoende te slapen en voldoende te rusten. Tijdens deze slaap en rust wordt het metabolisme namelijk gestimuleerd. Ook is het drinken van voldoende water van belang voor het functioneren van het metabolisme. Daarnaast geeft het doen van krachttraining je metabolisme ook echt een boost, omdat je spieren veel meer calorieën verbruiken dan bijvoorbeeld vetmassa, vooral wanneer ze net getraind zijn.

Sommige supplementen kunnen helpen de stofwisseling te versnellen.

Supplementen voor je metabolisme

Je kunt ook verschillende supplementen voor je metabolisme innemen. Deze supplementen zijn nodig als jouw lichaam niet genoeg aanmaakt of wanneer jouw dieet niet voldoende van deze stoffen bevat.

Vitamine en mineralen

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan ijzer. IJzer als supplement zorgt dat er voldoende zuurstof in jouw spieren komt om het vet te verbranden. Vitamine D erbij innemen zorgt er bijvoorbeeld weer voor dat jouw stofwisseling op de juiste manier gaat werken.

Je kunt hiervoor in plaats van supplementen ook zalm, eieren of tonijn voor eten. Deze geven jou namelijk ook voldoende vitamines om hetzelfde resultaat te behalen.

Jouw lichaam heeft over het algemeen veel vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Voor een sneller metabolisme is het van belang om met multi-vitamine aan de slag te gaan.

Hiermee krijg je namelijk meer voedingsstoffen binnen die wellicht niet meer in de rest van de voeding zit. De vitaminen en mineralen zijn ook terug te vinden in veel groenten en fruit.

Het is daarom belangrijk dat je deze ook meeneemt in jouw nieuwe levensstijl, maar het eventueel aanvult met de multi-vitamine (wanneer er sprake is van een tekort).

Zo zorg je dat jouw lichaam toch alles heeft wat nodig is, zonder dat je er te veel van gaat gebruiken.

L-carnitine

Carnitine werd vroegen een half vitamine genoemd, maar valt binnenkort vaak binnen de categorie ”aminozuren”, hoewel het officieel geen (protogeen) aminozuur is.

Het wordt wel aangemaakt uit de aminozuren lysine en methionine en zorgt ervoor dat de energiemetabolisme een boost krijgt.

Hierdoor is dit dus een erg goed middel als je de stofwisseling wilt versnellen en wordt het vaak gebruikt tijdens cycli van afvallen door sporters.

SAMENVATTING SUPPLEMENTEN VOOR METABOLISME
Bepaalde vitaminen en mineralen zoals zink en vitamine D kunnen het metabolisme versnellen. Misschien nog wel bekender onder fanatieke sporters vandaag de dag is l-carnitine, dat een soortgelijke functie vervuld.

metabolisme dieet ervaringen
Ook de timing van de voeding is blijkbaar belangrijk voor het metabolisme.

Een dieet voor een sneller metabolisme

Jouw metabolisme verhogen gebeurt niet alleen door het toevoegen van supplementen, maar ook met een dieet. Een dieet voor een sneller metabolisme kan veel veranderingen met zich meebrengen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende vezels te eten. Vezelrijke voeding>>

Deze zullen de stofwisseling namelijk harder laten werken, wat dus ook voor een hoog metabolisme gaat zorgen. Daarnaast zal pikant eten jou kunnen helpen.

Pikant voedsel zet het metabolisme namelijk direct aan het werk. Zo wordt alles sneller verteerd en zal de rest van het voedsel gedurende de dag ook meegenomen worden in hetzelfde verteringsproces.

Hier houdt het dieet echter niet bij op. Het is belangrijk dat je vijf tot zes maaltijden per dag gaat nuttigen. Iedere keer dat je eet, zal jouw stofwisseling namelijk aan de slag gaan. Jouw lichaam moet namelijk verbranden wat je gegeten hebt en het voedsel zal na iedere maaltijd afgebroken worden.

Door minder maaltijden op een dag te eten, zal jouw lichaam namelijk leren om zuinig te zijn. Je krijgt hierdoor een trager metabolisme.

Je metabolisme versnellen kan dus alleen wanneer je meerdere porties per dag gaat eten en de maaltijden over de dag gaat verspreiden. Iedere 2,5 tot 3 uur eten zal jou meer brengen dan langere tijd niets eten.

Meerdere porties op een dag eten betekent ook dat je geen grote porties meer binnenkrijgt. Je hebt drie maaltijden die de normale hoeveelheden bevatten en twee tot drie porties waarbij je slechts een kleine maaltijd nuttigt.

Hiermee kun je jouw metabolisme boosten en heb je ook een minder hongergevoel. Voordat jouw lichaam namelijk merkt dat de voeding afgebroken is, heb je alweer een volgende portie. Je gaat hierdoor automatisch ook minder eten tijdens deze momenten.

Omdat je niet altijd een volledige maaltijd klaar kunt maken gedurende de dag, kun je er ook voor kiezen om andere tussendoortjes met de juiste voedingswaarden aan te schaffen.

SAMENVATTING EEN DIEET VOOR EEN SNELLER METABOLISME
Je kunt je metabolisme ook met voeding verhogen, in plaats van met supplementen. Zo kan pikant voedsel je helpen om je metabolisme te versnellen. Maar ook meerdere maaltijden op een dag eten, helpt het versnellen van het metabolisme. Het is dan belangrijk iedere 2,5 tot 3 uur te eten.

Weet wanneer en wat je eet

Een dieet voor een sneller metabolisme kan in het begin niet eenvoudig zijn. Je moet namelijk op meer momenten gaan eten dan je gewend bent. Echter zijn er ook momenten die je beter over kunt slaan. Zo moet je niet eten voordat je naar bed gaat.

Tijdens jouw slaap is er namelijk een traag metabolisme te vinden. Het voedsel dat je dus voor het slapen gaan naar binnen krijgt, zal niet meer verbrand worden.

In plaats daarvan zal het als vet opgeslagen worden in jouw lichaam. Hiermee krijg je dus geen energie binnen. Als topsporter kun je wel trage proteïne innemen om de spieropbouw te bevorderen.

Bekijk daarbij ook altijd goed wat er nog meer voor jouw lichaam nodig is. Een hoog metabolisme krijg je namelijk ook door bijvoorbeeld veel eiwitten te eten. Hier zitten namelijk proteïnen in die jouw lichaam nodig heeft.

Jouw lichaam heeft namelijk een specifiek verbrandingsproces, waarbij koolhydraten als eerste zullen verbranden. Deze zorgen namelijk voor de meeste energie. Als je voldoende eiwitten binnenkrijgt, zal jouw spiermassa niet mee verbranden en kun je jouw metabolisme boosten.

SAMENVATTING WEET WANNEER EN WAT JE EET
Je kunt je metabolisme ook met voeding verhogen, in plaats van met supplementen. Zo kan pikant voedsel je helpen om je metabolisme te versnellen. Maar ook meerdere maaltijden op een dag eten, helpt het versnellen van het metabolisme. Het is dan belangrijk iedere 2,5 tot 3 uur te eten.

metabolisme versnellen medicatie
Welke dingen kun je nog meer doen voor het versnellen van je metabolisme?

Dit kun je extra doen voor het versnellen van het metabolisme

Er zijn nog een aantal extra dingen die je kunt doen voor jouw metabolisme versnellen. Zo kun je met beweging jouw stofwisseling beter op gang brengen.

Metabolisme versnellen door middel van beweging kan al door regelmatig een stuk te gaan lopen. Na het lopen zal jouw stofwisseling weer harder gaan werken, omdat er nieuwe energie nodig is voor jouw lichaam.

Daarbij helpt ook cardio. Het is een van de vormen van beweging die aanbevolen wordt als je af wilt vallen, maar vergeet daarnaast niet het stuk dat eerder geschreven is over krachttraining.

Het voordeel van krachttraining is namelijk dat er na de training ook nog veel calorieën en energie verbrand wordt in de rust fase. Daar tegenover wordt er met cardio vaak meer calorieën en dus energie tijdens de training zelf verbrand.

In combinatie met het juiste dieet zal je namelijk binnen een korte tijd resultaten gaan zien en gaan de kilo’s eraf.

Het moment van bewegen kan wel een grote rol spelen bij jouw metabolisme stimuleren. Zo kun je het beste met cardio aan de slag gaan als je net wakker bent. Je kan dit dan het beste vlak voor het ontbijt doen.

Als je net wakker bent, is jouw bloedsuikerniveau namelijk erg laag. Jouw lichaam is dan sneller geneigd om vetten te verbranden. Koolhydraten zitten dan niet meer in jouw lichaam, waardoor de stofwisseling direct aan de vetmassa gaat beginnen.

Door daarbij ook op jouw hartslag te letten zal jouw lichaam er het beste uit halen en weet je zeker dat je jouw metabolisme verhogen kunt.

SAMENVATTING DIT KUN JE EXTRA DOEN VOOR HET VERSNELLEN VAN HET METABOLISME
Je kunt regelmatig een stuk gaan lopen om het metabolisme te versnellen. Nog beter zijn intensieve cardio of krachttraining. Krachttraining heeft als voordeel dat je ook nog energie verbrandt na de training zelf. Een goed dieet erbij doet wonderen. Daarnaast is een rondje hardlopen voor het ontbijt erg goed voor je.

Jouw metabolisme verhogen met behulp van een professional

Je metabolisme verhogen zal niet altijd eenvoudig zijn. Zeker als je al voor langere tijd een ongezondere levensstijl hebt, kun je niet zomaar een omschakeling maken. Je kunt daarom de hulp van een professional inschakelen.

Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je in eerste instantie in gesprek gaan met een diëtist. Deze kan samen met jou kijken naar de doelen die je wilt behalen en welke voeding hierbij hoort.

Een diëtist zal bijvoorbeeld een voedingsschema voor jou op kunnen stellen, waarbij je iedere dag weet wat je moet nuttigen om er zoveel mogelijk uit te kunnen halen. Jouw metabolisme stimuleren is hierbij altijd een van de doelen die behaald moeten worden.

Je kunt ook kijken naar een personal trainer. Een personal trainer is een professional die samen met jou gaat sporten en daarbij jouw metabolisme verhogen gaat. Een online peronal trainer is tegenwoordig ook niet gek meer.

Daarbij kun je jouw metabolisme versnellen door een goede voeding aan te gaan. Een personal trainer kan daarbij kijken naar jouw lichaam en hoe deze overal op reageert. Dit geeft jou ook direct meer motivatie.

Ook op momenten dat je eigenlijk niet wilt bewegen of je de neiging hebt om een cheatdag in te plannen, zal deze er namelijk voor jou zijn om je te motiveren. Je hebt immers niet meer alleen een verplichting naar jezelf, maar ook naar de professional.

SAMENVATTING METABOLISME VERHOGEN MET BEHULP VAN EEN PERSONAL TRAINER
Tegenwoordig kun je gemakkelijk een personal trainer vinden, zowel online als offline. Deze kan jou ook helpen bij het realiseren van jouw doelen, zoals het verhogen van je metabolisme.

Conclusie

Jouw metabolisme versnellen kan jou altijd helpen om een groot aantal doelen te behalen. Denk hierbij als eerste aan de strijd die je levert om een gezonder gewicht te verkrijgen.

Een verhoogd metabolisme zal namelijk als eerste aan de slag gaan met het halen van energie uit vetten in jouw lichaam.

In combinatie met een goede beweging kun je binnen een korte tijd voldoende kilo’s kwijtraken om weer op een gezond gewicht uit te komen.

Daarnaast kan jouw metabolisme versnellen ervoor zorgen dat je ook voldoende energie hebt om jouw dagelijkse werkzaamheden te kunnen voltooien.

Door met verschillende opties aan de slag te gaan, kun je zelf ook een gezondere levensstijl krijgen en alles uit het leven kunnen halen.

3 gedachten over “Hoe kun je jouw metabolisme verhogen?”

  1. Pingback: Droog trainen vrouwen - Aminobaas - 23 tips voor vrouwen

  2. Pingback: Hoe kun je je spieropbouw vesnellen? - Aminobaas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top