vruchtbaarheid zelf verhogen

Hoe kun je jouw vruchtbaarheid of die van je partner bevorderen?

Hoe kun je je vruchtbaarheid bevorderen als man of vrouw zijnde?

De vruchtbaarheid neemt de laatste decennia van de mensheid sterk af en hier zijn verschillende oorzaken voor. Belangrijker is om iets aan deze dalende trend te doen. Hier heb je zelf invloed op, want door het eten van de juiste voeding kun je je vruchtbaarheid doen toenemen. 

Laten we eerlijk zijn door te zeggen dat er geen wonderen kunnen gebeuren (hoewel dit in sommige gevallen toch gebeurd), maar dat je jezelf of je partner zeker wel een zetje in de goede richting kunt geven.

Naast het lezen van dit artikel, is het ook altijd raadzaam om een arts of professional in te schakelen. 

1. De vruchtbaarheid van de man bevorderen

Het is allereerst belangrijk voor een man om te bepalen hoe het gesteld is 

met zijn vruchtbaarheid. Als je dit niet weet, ben je eigenlijk maar aan het gokken.

Het is slim om hiervoor een vruchtbaarheidstest te gebruiken. Dit is

 eenvoudig en kost je weinig tijd. Verhalen van andere mannen zijn positief en het geeft je een goede kijk op je huidige situatie.

1.1 Wat is van belang bij de mannelijke vruchtbaarheid en waar dien je rekening mee te houden?

Er wordt aangenomen dat de twee belangrijkste oorzaken voor de sterke toename van onvruchtbaarheid zijn:

  • Milieutoxines (Milieutoxines zijn pesticiden, luchtverontreinigende stoffen en vergiften, waaraan we ons vrijwillig blootstellen. Deze omvatten nicotine, alcohol en drugs. Iets wat alle milieutoxines gemeen hebben naast hun directe potentiële schade, is dat ze bijdragen aan een tekort aan micronutriënten en antioxidanten).
  • Tekort aan micronutriënten (aminozuren, vitamines en mineralen). Andere oorzaken zijn onder meer infecties en de verhoogde oestrogeenspiegel in de voeding en het drinkwater.

Als er gekeken wordt naar de relatie tussen de geplande zwangerschap en de micronutrienten die iemand binnenkrijgt, dan laat dit nog wel eens te wensen over en gaat het niet alleen om ”zwanger zijn of niet zwanger zijn”.

Het gaat ook om gezond leven voor de zwangerschap om zo optimale omstandigheden te creëren voor het kindje dat komen gaat.

Hiermee bedoelen we dat man en vrouw voor de zwangerschap al gezond moeten leven om optimale omstandigheden te creëren.

Vaak wordt gedacht dat alleen de vrouw gezond moet leven tijdens de zwangerschap voor optimale omstandigheden, maar dit is ten onrechte.

Daarom zullen zowel man als vrouw gezond moeten leven voor het zwanger worden van de vrouw en doen zij er goed aan hun voeding aan te vullen met micronutriënten als aminozuren.

1.2 De stoffen in aminozuren zijn belangrijk om de mannelijke vruchtbaarheid te bevorderen

L-carnitine

Carnitine is een aminozuur dat het lichaam helpt vet in energie om te zetten. Daarom is L-carnitine een essentieel onderdeel van zowel de ontwikkeling als het vermogen om de actie van menselijke zaadcellen succesvol te laten zijn.

Bovendien is in verschillende onderzoeken aangetoond dat lage carnitinespiegels geassocieerd zijn met een slecht aantal zaadcellen (oligozoospermie).

L-carnitine is direct gerelateerd aan de rijping en ontwikkeling van gezond sperma:

Vruchtbaarheid

  • Hoge concentraties L-carnitine in de bijbal ondersteunen het ontwikkelingsproces van de spermatozoa.
  • L-carnitine voorziet het sperma van energie.
  • L-carnitine heeft een directe invloed op de beweeglijkheid en ontwikkeling van het sperma, zoals aangetoond in verschillende onderzoeken.
  • Omdat carnitine een antioxidant is, beschermt het sperma direct tegen celschade en kan de hoeveelheid gezonde spermacellen stijgen.

L-arginine

Het lichaam kan de neurotransmitter NO (stikstofmonoxide) alleen aanmaken uit het aminozuur L-arginine. NO is verantwoordelijk voor de controle van de vaattonus. Daarom moet er voor een goede erectie bij mannen voldoende arginine in het bloed aanwezig zijn. Arginine komt daarom in veel potentieverhogende middelen voor. Wij hebben een aparte pagina gewijd aan erectiestoornissen.

L-arginine beïnvloedt zowel de erectiele functie als de kwaliteit van het sperma:

  • L-arginine is een directe voorloper van spermine en spermitine. In 1973 werd voor het eerst ondervonden dat een dagelijkse dosis van 4.000 mg arginine bij 74% van de proefpersonen het aantal sperma- en spermamobiliteit significant verhoogde. Het onderzoek had ruim 150 deelnemers.
  • Mannen met een laag aantal zaadcellen (oligospermie) of geen sperma (azoospermia) hebben een lagere dan gemiddelde concentratie L-arginine in hun ejaculaties.
  • De beweeglijkheid van het sperma kan aanzienlijk worden verbeterd door L-arginine over een periode van zes maanden in te nemen. Bovendien heeft L-arginine geen bekende bijwerkingen .

L-glutathion

Glutathion is een van de krachtigste antioxidanten die actief is in het menselijk lichaam en de enige die in de cel werkt.

De ’tripide’ glutathion bestaat uit de aminozuren glycine, glutaminezuur en cysteine.

Wetenschappelijke studies hebben een duidelijk verband aangetoond tussen lage glutathiongehaltes in het plasma en abnormale spermaparameters.

1.3 Seksuele bekwaamheid en testosteronboost zijn van invloed op de mannelijke vruchtbaarheid

De erectiele functie neemt af naarmate de leeftijd toeneemt en de testosteronniveaus van nature dalen (je kunt ze ook verhogen). Daarom vormt dit een grote uitdaging voor mannen en zelfs hun partners, omdat het hun leven zowel fysiek als psychologisch beïnvloedt.

Bovendien worden stoornissen op de middellange en lange termijn bijna altijd veroorzaakt door problemen met de bloedsomloop. Daarom moeten ze door artsen worden onderzocht om de mogelijkheid van ernstigere aandoeningen uit te sluiten.

Samengevat is fysiologisch gezien de meest voorkomende oorzaak: verkalking van slagaders en schoepen. Dit leidt tot een vermindering van de bloedsomloop en als gevolg daarvan een minder effectieve bloedstroom naar het holle (sponsachtige) lichaam van de penis.

Dit veroorzaakt een steeds zwakkere erectie. Daarnaast kunnen ook psychologische factoren zoals stress en angst een grote rol spelen.

Vruchtbaarheid man

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken, met zelfs een nobelprijs tot gevolg, hebben aangetoond hoe aminozuren (met name arginine) in staat zijn om effectief erectiestoornissen te verhelpen.

De beste resultaten werden behaald wanneer Arginine werd gecombineerd met pijnboomschors.

Deze twee voedingsstoffen werken synergetisch door de productie van stikstofoxide (NO) te verhogen, terwijl ontstekingen worden verminderd en de bloedvaten worden verbeterd.

Hierdoor konden ze effectief ontspannen, waardoor de bloedtoevoer naar de penis toenam en de terugstroom werd voorkomen.

2. De vruchtbaarheid van de vrouw bevorderen

Een veelvoorkomend probleem is dat vrouwen vaak te lang om zwanger te worden gedurende de meest vruchtbare periode van hun leven. Als ze er dan mentaal klaar voor zijn om zwanger te worden, wordt het voor deze vrouwen als maar lastiger om een kind op de wereld te zetten, vanwege de doorlopende biologische klok.

Vrouwen zien vaak over het hoofd dat de natuurlijke vruchtbaarheid met de leeftijd afneemt:

Op de 25e leeftijd is de statistische kans om zwanger te worden 30% per cyclus; Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt deze kans geleidelijk af.

Bovendien is op je 35e de kans 15% per cyclus en op 40-jarige leeftijd is de kans om zwanger te worden slechts 10% per cyclus.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat antioxidantvitaminen, L-carnitine en co-enzym Q10 kunnen helpen om de vruchtbaarheid te vergroten.

2.1 Aminozuren en vitamines tijdens zwangerschap en borstvoeding voor een succesvolle bevruchting

Aminozuren bevorderen een succesvolle bevruchting. Bovendien hebben veel micronutriënten een aanzienlijke invloed op de gezondheid van de foetus, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. De bekendste zijn:

Vruchtbaarheid vrouw

  • Foliumzuur: meer dan de helft van de West-Europese bevolking heeft een tekort aan foliumzuur (vitamine b11). Bovendien verhoogt een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap het risico op neurale buisdefecten (“open rug”) aanzienlijk. Foliumzuur dient daarom in ieder geval regelmatig ruim voor een geplande zwangerschap te worden ingenomen.
  • Omega-3-vetzuren: door dagelijkse suppletie met omega-3-vetzuren verminder je het risico op allergieën. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat omega-3-vetzuren het immuunsysteem versterken, het risico op kanker verminderen en de intelligentie vergroten.
  • Vitamine D: Er is een algemeen tekort aan vitamine D in West-Europa. Omdat Europa relatief weinig zonlicht krijgt in bepaalde maanden van het jaar. Daarnaast hebben Britse onderzoekers het verband vastgesteld tussen verschillende kinderziekten en vitamine D-tekort en bevelen zwangere vrouwen aan hun dieet aan te vullen met vitamine D.

3. Conclusie wat betreft voeding om de vruchtbaarheid te bevorderen bij mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen zijn in gelijke mate de oorzaak van onvruchtbaarheid. Hiervoor kunnen tekorten van vitamines, mineralen en aminozuren de oorzaak zijn.

Aminozuren die de mannelijke vruchtbaarheid bevorderen zijn: arginine, carnitine en glutathion. De vrouwelijke vruchtbaarheid wordt bevorderd door foliumzuur, omega-3-vetzuren en vitamine D.

Onder aan de pagina bespreken we nog twee mogelijkheden die de vruchtbaarheid in de weg kunnen zitten, als je zorgt dat deze twee elementen in je leven dus op een gezond niveau zitten, kun je daarmee je waarschijnlijk vruchtbaarheid bevorderen.

4. Andere mogelijkheden om de vruchtbaarheid te bevorderen voor mannen en vrouwen

Naast gezonde voeding en supplementen zijn er meer manieren om de kans op vruchtbaarheid te vergroten. We zullen hieronder onze bevinden met je delen, inclusief (wetenschappelijke) bronvermelding.

4.1 Verminder stress

Als je probeert zwanger te worden staat stress waarschijnlijk ook op het menu. Daarbij rekenend dat de stress sowieso torenhoog is in de hedendaagse tijd. We zijn drukker dan ooit en krijgen ook meer prikkels dan ooit. Geen wonder dat stress invloed zou kunnen hebben.

Toch zijn wijst onderzoek uit dat er niet altijd verbanden zijn tussen stress en onvruchtbaarheid. Onderzoeken die zich hiermee bezig hebben gehouden geven gemixte signalen af. (B)

Maar er is bewijs dat stress invloed kan hebben op onvruchtbaarheid. (B)

Wanneer je stress hebt, kan dit dus een factor zijn die je ervan weerhoudt zwanger te worden. Zeker weten doe je het niet. Raadpleeg hiervoor een arts.

Als je stress hebt, is het beter niet zelfstandig naar medicijnen te grijpen. Dit dient altijd te gebeuren in overleg met een professional. Wel kun je zelf beginnen met bijvoorbeeld een cursus mindfulness.

4.2 Zorg voor voldoende slaap

De relatie tussen slaap en onvruchtbaarheid is onderzocht en er zijn verbanden. (Bron) Als jij slecht slaapt, dan kan dit dus een mogelijk verbeterpunt zijn wat betreft de vruchtbaarheid.

Slaap staat eigenlijk in verband met stress, want mensen die veel stress ervaren slapen vaak ook slechter. Zodoende kan ook mindfulness de slaap verbeteren.

Echter kan een gebrek aan slaap meerdere oorzaken hebben. Hiervoor kun je het best bij jezelf te raden gaan en met een arts overleggen, wat voor jou aan te raden is.

De slaapkwaliteit kan namelijk door veel dingen worden beïnvloed zoals tot laat tv kijken, gamen of op je telefoon zitten. 

Lees ook hoe je beter kunt gaan slapen met de juiste voeding.

Wie is de veroorzaker? De man of de vrouw?

De vruchtbaarheid van mannen en vrouwen is de afgelopen 50 jaar dramatisch gedaald. Geschat wordt dat 15% – 20% van de paren niet zwanger wordt ondanks regelmatige geslachtsgemeenschap over een periode van meer dan zes maanden.

De oorzaken van onvruchtbaarheid zijn eerlijk verdeeld over beide geslachten:

  • Ongeveer 40% van de oorzaken wordt gevonden bij mannen
  • Ongeveer 40% van de oorzaken wordt gevonden bij vrouwen
  • In ongeveer 20% van de gevallen komt dit door stoornissen bij beide partners
Scroll naar boven
Scroll naar top