de voedingwaarde van rijstwafels

Hoe gezond rijstwafels echt?

Welke voedingsstoffen zitten er in rijstwafels en hoeveel calorieën? Zijn ze werkelijk zo gezond?

Rijstwafels worden vaak gezien als een gezonde snackoptie, maar er is discussie over of ze echt goed voor je zijn of niet. Rijstwafels bevatten weinig calorieën en relatief veel vezels, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde snack.

Er doen echter geruchten de ronde dat rijstwafels giftig zijn en dat de wafel van rijst en zeezout in de eerste plaats niet aan te raden is om te consumeren. Wat is waar?

Een rijstwafel?

Rijstwafels zijn samengesteld uit gepofte rijst en een beetje zeezout. Ze waren – of zijn misschien nog steeds – een relatief smakelijke optie.

Toch zijn ze nauwelijks een geschikte vervanging voor brood. In rijstwafels vind je een klein aantal voedzame elementen en helemaal geen vezels. Hierdoor krijg je na het nuttigen van zo’n cake een minder verzadigd gevoel.

Omdat een individuele wafel maar 30 kcal bevat, kun je ze gemakkelijk als tussendoortje eten. Vooral als je een rijstwafel neemt in plaats van een koekje of een snack, bedek ze dan bij voorkeur met verse groenten, gezond broodbeleg, fruit, pindakaas, avocado, notenpasta, een gekookt ei, gerookte kip of zalm, enz.

Rijstwafels vrij van gluten?

Rijstwafels zijn meestal niet glutenvrij, maar mensen met gevoeligheden voor tarwe, gerst en rogge kunnen ze zonder problemen eten.

Aangezien gluten in rijst en maïs het speciale aminozuursamenstelling missen dat in tarwe, gerst en rogge wordt aangetroffen, vormen rijstwafels geen probleem voor mensen die allergisch zijn voor gluten.

Van deze rijstwafels weet je dat ze sowieso ongezond zijn, maar hoe zit dat met een naturel versie?

Calorieën en andere stoffen in rijstwafels

Een rijstwafel (7 gram) bevat slechts ongeveer 27 calorieën. Al deze calorieën zijn minder dan de hoeveelheid calorieën die je op een dag nodig hebt, dus het is geen verrassing dat de rijstwafel zo gewild is bij mensen met een dieet.

Maar betekent die kleine hoeveelheid energie in rijstwafels ook dat ze gezond zijn? Het blijkt dat de vork niet zo eenvoudig in de steel te zetten is. De reden is dat rijstwafels zo weinig energie bevatten omdat ze ook heel weinig andere (voedzame) stoffen bevatten.

Eiwitten, koolhydraten en vetten

Rijstwafels bevatten voornamelijk koolhydraten, waaronder 5,7 gram per 7 gram rijstwafel. Daarnaast bevatten rijstwafels heel weinig eiwitten, vetten en voedingsvezels.

Afhankelijk van het soort rijstwafels maakt de keuken vaak vooral gebruik van witte rijst, dat begint met enkelvoudige koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel vaak gaat schommelen.

Daarom wil je misschien deze vermijden: een unieke impact die betekent dat je een paar uur later alleen maar hongeriger wordt.

Voedingswaarde van 1 rijstwafel (7gram):

Energie27kcal
Eiwit0,5g
Vet0,2g
– waarvan verzadigd0g
Koolhydraten5,5g
– waarvan suikers0,1g
Voedingsvezels0,25g
Zout0g

Zijn rijstwafels giftig?

Het beeld dat er gezond uitziet van de rijstwafel hangt een donkere schaduw genaamd arseen.

Arseen is een van nature voorkomend mineraal en het kan vast komen te zitten in het menselijk lichaam en op de lange termijn gezondheidsschade veroorzaken.

Langdurige hoge inname draagt bij aan een verhoogd risico op huidaandoeningen, hartaandoeningen en een aantal vormen van kanker.

Het komt van nature voor in onze voeding in kleine hoeveelheden, meestal in granen, rijst, zuivelproducten en water, maar ook in kleine hoeveelheden.

Voor volwassenen is de kans op overmatige blootstelling aan arseen relatief klein, mocht je veel rijst gebruiken die in Aziatische landen is geoogst.

Het risico is wat hoger voor jonge kinderen, zowel voor als na het eten van een rijstwafel. Variatie is daarom belangrijk. Kinderen mogen elke dag een rijstwafel eten, maar niet zonder uitzondering. Rijstmeel heeft hetzelfde principe.

Conclusie: wanneer je dus rijstwafels en andere producten met arseen daarin niet in grote overvloed, is er niks aan de hand.

glycemische index rijstwafels
Beest kaal he? Ze worden ook pas echt gezond door er gezond beleg op te doen.

Glycemische index

Een nadeel van sommige rijstwafels is dat de glycemische index hoog is. De glycemische index van een levensmiddel is een maatstaf voor hoeveel dat voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt na het eten.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witte rijstwafels, verhogen de bloedsuikerspiegel snel. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals zwarte bonen, verhogen de bloedsuikerspiegel langzaam.

Dit is belangrijk voor mensen met diabetes omdat het hen kan helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Rijstwafels kunnen op deze manier een scherpe bloedsuikerspiegel veroorzaken. Er is nog veel onduidelijkheid over de exacte functie van de glycemische index, maar men gelooft dat fluctuaties in de bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je snel weer wilt eten.

Het verlagen van de glycemische index bij mensen met diabetes type 1 en type 2 kan helpen bij de therapie.

Lees ook: voeding goed en slecht voor je cholesterol>>

Beleg je rijstwafel rijkelijk om het voedzaam te maken

Er zijn veel manieren om een rijstwafel gezonder en voedzamer te maken. Een manier is om het te bedekken met gezonde producten. Dit kan fruit, groenten, mager vlees of magere kazen zijn.

Het toevoegen van deze gezonde toppings kan helpen om belangrijke voedingsstoffen aan de rijstwafel toe te voegen en er een meer uitgebalanceerde maaltijd van te maken.

Broodbeleg

Er zijn veel verschillende soorten broodbeleg die lekker en gezond kunnen zijn op een rijstwafel. Enkele voorbeelden zijn pindakaas, gezonde kaas, gelei, (natuurlijke) honing of bananen.

Deze toppings bevatten allemaal veel eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Ze smaken ook geweldig en zorgen voor een bevredigende crunch wanneer ze op een rijstwafel worden gegeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top