wat is de gezondste kwark

Hoe gezond is kwark? En wat is de gezondste kwark?

In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidswaarde van kwark. We zullen hiervoor verschillende soorten kwark onder de loep nemen en deze vergelijken.

We hopen je daarnaast een aantal nieuwe inzichten te geven omtrent kwark. Veel lees plezier!

Wat is kwark precies?

Kwark is eigenlijk een extreem verse kaassoort. In Frankrijk staat kwark bekend als fromage frais en in België wordt er naar verwezen als platte kaas.

Kaas gemaakt van koemelk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën staat bekend als kwark. (Meestal niet-vegetarisch) Door verdikking wordt er vervolgens stremsel aan toegevoegd.

Het is uitgevonden door een Nederlander die room en wrongel combineerde om een nieuwe kaassoort te maken.

Kwark wordt vaak puur gegeten of met fruit of vezelrijke producten zoals bijvoorbeeld Brinta.

Is cottage cheese hetzelfde als kwark?

Kwark lijkt erg op Cottage Cheese (en ricotta). Qua voedingswaarde lijken ze erg op elkaar. Ze zitten allebei boordevol goede eiwitten en heel weinig lactose (melksuiker).

De twee zijn ook op bijna dezelfde manier gemaakt. Kwark produceert echter alleen pure melkeiwitten, terwijl de whey (een soort eiwit) in kwark op het laatste moment wordt verwijderd.

Voedingsstoffen in kwark

Kwark is een voedingsmiddel dat veel eiwitten bevat en erg vet arm kan zijn. Daarnaast bevatten de gezonde soorten kwark ook weinig suikers.

In dit artikel gaan we voor de gezonde voedingsstoffen uit van magere kwark, omdat deze goed bij de identiteit van onze site past .

Eiwitten in kwark

Kwark is een voedsel dat is gemaakt van gestremde melk. Het bevat een grote hoeveelheid eiwitten (tot ongeveer 15 gram per 100 gram), die zijn opgebouwd uit aminozuren.

Deze aminozuren zijn nodig voor het lichaam om weefsel op te bouwen en te herstellen, en ze spelen ook een rol bij belangrijke cellulaire functies.

Enkele van de meest voorkomende aminozuren die in kwark worden aangetroffen, zijn leucine, isoleucine en valine, ook wel de BCAA aminozuren genoemd.

Lees meer over eiwitrijke voeding>>

Vitamines in kwark

Kaas en melk hebben vergelijkbare niveaus van vitamine B2 en vitamine B12. Een kleine kom met kwark levert ongeveer 40 procent van je dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B2, en het is ook 50 procent van je dagelijkse vitamine B12-behoefte.

Mineralen in kwark

Het mineraalgehalte van kwark kan variëren, afhankelijk van het merk, maar de meeste soorten kwark bevatten veel calcium, fosfor en magnesium.

Deze mineralen zijn essentieel voor het behoud van de gezondheid van de botten en het voorkomen van chronische ziekten zoals osteoporose.

de gezondste kwark
Kwark is erg gezond en met wat toevoegingen kun je het voedingsmiddel zelfs nog wat gezonder maken!

Is kwark gezond?

Kwark is een voedingsmiddel dat als gezond wordt beschouwd omdat het geen slechte voedingsstoffen bevat en weinig calorieën bevat.

Kwark is ook een gezond product omdat het veel eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen bevat.

Het heeft ook een zeer laag vet- en suikergehalte, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een voedzame snack of maaltijd.

Kwark is een goede bron van eiwitten en levert ongeveer 15 gram per portie. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die hun eiwitinname proberen te verhogen, vooral als ze een vegetarisch dieet volgen.

Zijn magere en volle kwark allebei gezond?

Magere kwark wordt als gezonder beschouwd dan volle kwark omdat het minder vetten en calorieën bevat. Dit komt omdat magere kwark van zijn room is ontdaan, terwijl gewone kwark dat niet heeft.

Hoewel magere kwark misschien iets minder voedingsstoffen bevat dan volle kwark, is het over het algemeen nog steeds een gezondere keuze vanwege het lagere calorie- en vetgehalte.

In een gezond dieet kan volvette kwark ook prima zijn plaats vinden omdat de vetten die er in zitten niet persé ongezond zijn. Ongezonde vetten zijn vaak transvetten en onverzadigde vetten en deze niet of nauwelijks in kwark.

Daarnaast zijn de extra calorieën ook niet super ongezond als je verder op de dag zorgt dat je niet ver boven jouw dagelijkse behoefte uitkomt.

Waarom magere kwark dan vaak als favoriet wordt gezien, is omdat vooral sporters hun best doen om op vetten en calorieën in het algemeen te besparen.

Verschillende soorten kwark

De verschillende soorten kwark hebben verschillende voedingswaarden omdat ze met verschillende ingrediënten zijn gemaakt.

Een type kwark kan bijvoorbeeld worden gemaakt met magere melk, terwijl een ander type kan worden gemaakt met volle melk. Dit verschil in ingrediënten zal resulteren in een verschil in de voedingswaarde van de twee soorten kwark.

Voedingswaarde per 100 gram (verschillende soorten)

Magere kwarkPer 100 gram
Calorieën50-80 kcal
Eiwitten14 gram
Koolhydraten 5 gram
Vetten0 gram
Volle kwarkPer 100 gram
Calorieën150-180 kcal
Eiwitten11 gram
Koolhydraten6,5 gram
Vetten12,5 gram
Magere Skyr Kwark (Arla)Per 100 gram
Calorieën63,5 kcal
Eiwitten11 gram
Koolhydraten4 gram
Vetten0 gram
Danio Kwark (vruchtenkwark)Per 100 gram
Calorieën118 kcal
Eiwitten4,6 gram
Koolhydraten15,5 gram (veel suikers)
Vetten4 gram
Optimel kwarkPer 100 gram
Calorieën44 kcal
Eiwitten6,5 gram
Koolhydraten4 gram
Vetten0 gram
Alpro SoyaPer 100 gram
Calorieën75 kcal
Eiwitten6 gram
Koolhydraten3 gram
Vetten3 gram
Magere Franse KwarkPer 100 gram
Calorieën50-55 kcal
Eiwitten9 gram
Koolhydraten4 gram
Vetten0 gram
Griekse Yoghurt 0% vetPer 100 gram
Calorieën85 kcal
Eiwitten15 gram
Koolhydraten5 gram
Vetten0 gram

Hoe maak ik kwark nog gezonder / lekkerder?

In de volgende alinea’s gaan we dieper in op hoe je kwark (nog) gezonder, maar ook lekkerder kunt maken. We hebben het dan over magere of volle kwark die geen toevoegingen bevatten.

Blauwe bessen met kwark

Als je bosbessen aan kwark toevoegt, zal de kwark beter smaken en gezonder voor je zijn. Dit komt omdat bosbessen een vrucht zijn en ze bevatten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam.

Bosbessen zijn een ook geweldige bron van antioxidanten, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziekten.

Ze zijn ook een goede bron van vezels, en qua vitamines van vitamine C en vitamine K. Door ze toe te voegen aan kwark is het een gezond en lekker tussendoortje.

Lekker en gezond recept met blauwe bessen, banaan, honing en noten/zaden.

Het mengsel van kwark, bosbessen, honing, banaan en noten en zaden zorgt voor een complexe smaak die zowel zoet als hartig is.

De verschillende smaken werken samen om een uniek en smakelijk gerecht te creëren. De kwark zorgt voor een romige basis terwijl de bosbessen een zure zoetheid toevoegen.

De honing en banaan voegen extra zoetheid toe, terwijl de noten en zaden een knapperige textuur toevoegen. Dit gerecht is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.

Noten en zaden

Het toevoegen van noten en zaden aan je kwark is een geweldige manier om wat extra gezonde stoffen toe te voegen aan je snack.

Het toevoegen van noten en zaden aan kwark kan wat extra gezondheidsvoordelen opleveren. Noten en zaden zijn een geweldige bron van gezonde vetten, eiwitten en mineralen.

Door ze toe te voegen aan kwark kan het gehalte aan voedingsstoffen worden verhoogd en je een snack geven die zowel bevredigend als gezond is.

Banaan

Een manier om wat extra gezonde stoffen aan je dieet toe te voegen, is door kwark met banaan te eten. Kwark is een goede bron van eiwitten en bananen zijn een goede bron van kalium en verschillende B-vitamines.

Als je ze samen eet, krijg je de voordelen van beide voedingsstoffen. Bovendien is deze combinatie een geweldige energiebron, waardoor het een perfect tussendoortje is voor of na een training.

Rood fruit met kwark

Erg lekker en makkelijk te maken is natuurlijk ook om rood fruit aan kwark toe te voegen. Dit kunnen verschillende stukken fruit zoals aardbeien, maar ook frambozen zijn.

Het toevoegen van rood fruit aan kwark is een goede manier om wat extra gezonde stoffen aan je dieet toe te voegen. Rood fruit is een goede bron van antioxidanten, die je lichaam kunnen helpen ziektes te bestrijden.

Kwark is een zuivelproduct dat rijk is aan eiwitten en calcium. Het kan worden gegeten met rood fruit om wat extra gezonde stoffen zoals antioxidanten en vitamine C toe te voegen.

De combinatie van kwark en rood fruit is een gezonde snack die je helpt om de hele dag energiek te blijven.

Conclusie: Hoe gezond is kwark en wat is de gezondste kwark?

Kwark is erg gezond als je hem puur eet of er wat verse producten aan toevoegt die ook gezond zijn. We hebben het dan over noten of vruchten bijvoorbeeld.

Wanneer kwark is gefabriceerd met daarin veel suikers of andere ongezonde toevoegingen, dan kan het product als ongezond worden beschouwd.

Of magere kwark gezonder is dan volle kwark? Dat is maar hoe je het bekijkt. Volle kwak bevat wat meer calorieën en vetten, maar dit hoeft niet perse ongezond voor je te zijn.

Vooral sporters en mensen die op dieet zijn eten graag magere kwark om op hun calorieën te bezuinigen. De vetten die gevonden worden in volle kwark zijn niet perse ongezond.

Naast pure kwark zonder ongezonde toevoegingen is ook Griekse yoghurt erg gezond en voedzaam. Qua textuur is Griekse yoghurt een stuk dikker dan andere yoghurt, waardoor het qua textuur erg in de buurt van kwark komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top