avocado bewaren

Hoe bewaar je een avocado?

Verschillende manieren om je avocado te bewaren (zodat die lekker blijft)

Een avocado is een fruitsoort die heel gezond voor je is, maar wel vrij groot kan zijn om in één keer op te eten. Je kunt een (halve) avocado op verschillende manieren bewaren.

De avocado is gewoon top, dus je gooit hem niet weg

Avocado’s zijn over het algemeen het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. Ze worden geïmporteerd uit verschillende regio’s, zoals Zuid-Amerika, Afrika of Israël.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat avocado’s gezond kunnen zijn, dus het is van vitaal belang om regelmatig een avocado te consumeren. Maar vergeet niet om het in de koelkast te bewaren voor een optimale bewaring.

Over de gezondheidsvoordelen van avocado’s lees je hier meer>>

Avocado bewaren op kamertemperatuur (in een voorraadkast of het aanrecht bijv.)

Als je een avocado wilt bewaren, kun je deze op kamertemperatuur in de voorraadkast zetten. Dit zal helpen om het een tijdje vers te houden. Een avocado is een fruitsoort en zoals alle soorten fruit zal het uiteindelijk bederven als het niet goed wordt bewaard.

Een gelijkmatig eetbare, rijpe avocado heeft een donkergroene binnenkant. Maar het komt vaak voor dat mensen merken dat wanneer ze op het punt staan om het te lang te laten staan, het bruin wordt en vlekken vertoont. De geur en smaak ervan worden dan ongewenst.

Je ziet je avocado langzaam verkleuren en daarom is het raadzaam hem op tijd op te eten. Hierdoor kun je misschien beter voor een zichtbare plek kiezen om hem op te borgen.

Hoe lang zijn ze dan houdbaar en wat is belangrijk?

Het is dus cruciaal om voor ogen te houden hoe lang je ze kunt bewaren en waar je ze het beste kunt bewaren. Als je een avocado tegenkomt die rijp is, zijn ze meestal vijf dagen houdbaar op een aangename temperatuur tussen de 12 en 15 graden

De kamertemperatuur is aangenaam voor het fruit en laat het langzaam rijpen. Een avocado zit boordevol gezonde stoffen zoals goede vetten, vitamine C, vitamine K en vitamine E. Daarom wil je dit fruit niet zomaar weggooien.

rijpe avocado bewaren
Je kunt een avocado in de koelkast bewaren, maar er zijn ook andere manieren en ook een oplossing voor een halve avocado!

De avocado in de koelkast bewaren

Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, maar dat kun je het beste doen als ze al rijp zijn en je de rijping niet wilt versnellen. Avocado’s in de koelkast bewaren is prima, maar houd er rekening mee dat ze snel hard worden.

Als je het rijpingsproces wilt versnellen, doe je ze het beste in een plastic zak met een appel, peer of banaan.

Een erg goede manier om een avocado te bewaren is door hem in een kom te doen en die kom vervolgens in de koelkast te zetten.

Een andere manier om een avocado te bewaren is door hem in plasticfolie te wikkelen en vervolgens in de koelkast te leggen.

Het ethyleengas dat vrijkomt bij het fruit zorgt ervoor dat het fruit zijn rijpingsproces versnelt.

Een halve avocado bewaren

Avocado’s zijn rijk aan vetten, maar als je te veel eet, kan het hoge aantal calorieën leiden tot obesitas. Om deze reden is het het beste om jezelf te beperken tot een halve avocado in plaats van er helemaal vanaf te komen.

Het is cruciaal om te weten hoe je een halve avocado moet bewaren, zodat je dit kunt doen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Gebruik citroensap
  • Gebruik een rode ui
  • Laat de pit zitten

Besprenkel met citroensap: Bovendien kunt u het vruchtvlees besprenkelen met citroensap. Dit gaat het oxidatieproces tegen. Daarbij gaan ook belangrijke antioxidanten, zoals vitamine C, verloren.

Het gebruik van een rode uit: Als je van plan bent om de helft van een avocado op één dag te gebruiken, voeg dan een paar rode uien toe aan de onderkant van het avocado bakje en plaats deze in de koelkast. Hierdoor wordt de avocado gekoppeld aan de zwavelgassen van de uien, die de oxidatie vertragen.

De pit er in laten zitten: Als je een halve avocado tot de volgende dag wilt bewaren, laat dan de pit erin. Zo voorkom je dat de avocado bruin wordt.

Het is ideaal om de zuurstofstroom te minimaliseren om het fruit het beste te bereiken. Het is daarom aan te raden om een gesneden avocado in een luchtdichte verpakking of bak in de koelkast te bewaren, zodat je hem lang kunt bewaren.

avocado bruin eetbaar
Wat is beter de koelkast of de vriezer? Lees het hieronder.

Kun je een avocado in de vriezen bewaren?

Ja, je kunt een avocado invriezen door hem in plasticfolie te wikkelen en in een diepvrieszakje te doen. De avocado blijft ongeveer 2-3 maanden goed. Het invriezen van avocado’s is een geweldige manier om ze bij de hand te hebben voor recepten zoals guacamole of smoothies.

Als de avocado is ingevroren, verandert de kleur in donkergroen en verandert de smaak in een zachtere smaak. Het invriesproces heeft geen invloed op de voedingswaarde van de avocado.

De invloed op de smaak van het invriezen

Er is enige discussie over de vraag of het invriezen van avocado’s hun smaak beïnvloedt.

Sommige mensen zeggen dat het invriezen ervan ze papperig maakt en hun smaak verandert, terwijl anderen beweren dat het invriezen hun smaak helemaal niet beïnvloedt.

Het oordeel lijkt te zijn dat het invriezen van avocado’s niet noodzakelijkerwijs slecht smaakt, maar het kan hun textuur enigszins veranderen.

Hoe kun je een rijpe avocado herkennen?

Een manier om te bepalen of een avocado rijp is, is aan de hand van de kleur. Rijpe avocado’s hebben een donkergroene of zwarte kleur.

Een andere manier om te bepalen of een avocado rijp is, is door zijn stevigheid. Rijpe avocado’s zullen een beetje zacht aanvoelen. Houdt er wel rekening mee dat avocado’s in de koelkast sowieso wat harder aanvoelen.

Als je de steel naar beneden haalt, kun je dit snel bekijken. Is de binnenkant van de stengel bruin? Dan zie je waarschijnlijk een bruine, overrijpe vrucht. Zie je een groene kleur? Dat betekent dat je een heerlijke rijpe avocado in huis hebt.

Conclusie: Hoe kun je de avocado het langst bewaren

Als je wilt dat een avocado lang houdbaar is en erg lekker blijft, moet je hem in de koelkast bewaren. De kou zorgt ervoor dat de avocado niet bederft, maar laat hem niet bevriezen.

Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de avocado zal verouderen. Wanneer het wordt bewaard bij een temperatuur van 50 graden of lager, zal de avocado gedurende ongeveer twee tot vier weken geen grote veranderingen in textuur of smaak ervaren.

Wanneer je de avocado voor meerdere weken of maanden wil bewaren kun je hem invriezen, dit kan wel iets ten koste gaan van de smaak van de lekkere avocado.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top