Er zijn aanwijzingen dat magnesium kan helpen bij spierkrampen. Men denkt dat dit mineraal een rol speelt bij de spierfunctie en sommige onderzoekers denken dat het krampen kan helpen voorkomen door de spieren gezond en goed gevoed te houden.
In het kot: wat is magnesium?
Magnesium (Mg) is een mineraal dat essentieel is voor de menselijke gezondheid. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en speelt een sleutelrol in het metabolisme van voedsel.
Magnesium is ook belangrijk voor de functie van zenuwen en spieren. Een tekort aan magnesium kan een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken.
Het wordt voor veel verschillende functies gebruikt, waaronder energieproductie, zenuwfunctie en spiercontractie.
Magnesium is te vinden in voedselbronnen zoals groene bladgroenten, noten en peulvruchten. Het kan ook als supplement worden ingenomen.
Meer weten? Raadpleeg dan onze meer algemene pagina over magnesium>>
Wat verstaan wij precies onder kramp?
Krampen zijn plotselinge, onwillekeurige spiersamentrekkingen die pijn veroorzaken.
Krampen worden veroorzaakt door te sterke of aanhoudende spiersamentrekkingen. Dit kan gebeuren wanneer de spier te veel wordt gebruikt, zoals bij marathonlopers, of wanneer deze is ingekort, zoals kan gebeuren bij hamstringkrampen.
De spier kan ook krampen als deze uitgedroogd is, geen zuurstof meer heeft of bij een gebrek aan elektrolyten. Soms is de oorzaak van kramp niet helemaal duidelijk
Krampen kunnen in elke spier in het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor in de benen en voeten.
Ze kunnen gepaard gaan met een gevoel van beklemming of zwaarte in de spier. De behandeling omvat meestal het uitrekken van de aangetaste spier en het zachtjes masseren ervan.
Ernstige krampen kunnen een teken zijn van een ernstig medisch probleem en moeten worden beoordeeld door een zorgverlener.
Veel voorkomende oorzaak van kramp
Een tekort aan magnesium of andere elektrolyten is een veelvoorkomende oorzaak van krampen en wordt soms over het hoofd gezien.
Bijkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een calcium- of vitamine D-tekort, nierproblemen, gebruik van medicijnen als diuretica en statines, vochttekort of afsluiting van de bloedtoevoer naar de spieren als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde zithouding of kleding.
Gevolgen van krampen
De gevolgen van krampen kunnen per persoon verschillen. Voor sommigen kan het gewoon een ergernis zijn, maar voor anderen kan het behoorlijk pijnlijk zijn.
Ernstige krampen kunnen misselijkheid en braken veroorzaken, en in sommige gevallen kunnen ze een teken zijn van een ernstiger probleem.

Hoe helpt magnesium bij (spier) krampen?
Magnesium is een mineraal dat in het lichaam wordt aangetroffen en dat nodig is voor veel functies, waaronder spiercontractie. Een tekort aan magnesium kan spierkrampen veroorzaken.
Magnesiumsupplementen kunnen spierkrampen helpen voorkomen en behandelen door het magnesiumgehalte in het lichaam te helpen verhogen.
Magnesium helpt bij spierkrampen door de spieren te ontspannen. Wanneer de spieren ontspannen zijn, zullen de krampen minder snel optreden.
Magnesium helpt ook om de bloeddruk gereguleerd te houden, wat kan helpen om bepaalde spierkrampen te voorkomen.
Hoe reageren de spieren op een magnesiumtekort?
Magnesium wordt bij tal van activiteiten gebruikt, wat betekent dat een magnesium
tekort tot een aantal complicaties kan leiden. Over het algemeen zal een magnesiumtekort zich veel sneller ontwikkelen dan je zou verwachten.
Zo hangt een magnesiumtekort samen met spierkrampen en vermoeidheid, maar het tekort hield ook verband met een verhoging van de bloeddruk, spierkrampen, stress en depressie.
Spieren reageren op magnesiumtekort door zwakker te worden en moeilijker te bewegen. Magnesium is nodig voor de samentrekking van spieren, dus zonder magnesium kunnen de spieren niet zo goed functioneren.
Dit kan leiden tot problemen met beweging en coördinatie, en in ernstige gevallen kan het spierkrampen of spasmen veroorzaken.
Elektrolytenbalans
Een verstoring van de elektrolytenbalans kan verschillende problemen in het lichaam veroorzaken. De elektrolytenbalans zorgt ervoor dat spieren kunnen rekruteren om elektrische signalen te verzenden die ervoor zorgen dat de spieren samentrekken.
Het magnesiumtekort heeft een negatief effect op deze balans, aangezien magnesium de elektrolyten in verschillende cellen verdikt. Met voldoende magnesium neemt het kaliumgehalte in uw cellen toe, terwijl het natrium– en calciumgehalte dalen.
Dit resulteert in spierkrampen, hoge bloeddruk en vaatvernauwing. Deze onbalans kan ook het natrium- en kaliumgehalte van lichaamsvloeistoffen en elektrolyten veranderen, wat resulteert in vochtuitputting of zweten.
Zorg voor de inname van meer magnesium
Het eten van magnesiumrijk voedsel is een remedie voor een magnesiumtekort omdat deze voedingsmiddelen een hoog magnesiumgehalte hebben.
Wanneer het lichaam niet genoeg magnesium heeft, kan dit leiden tot symptomen zoals angst, hartproblemen en spierkrampen. Het eten van magnesiumrijk voedsel kan deze symptomen helpen verlichten en het magnesiumgehalte in het lichaam herstellen.
Enkele goede bronnen van magnesium zijn noten, zaden, peulvruchten en volle granen.
Supplementen of niet?
Er is een groot verschil tussen de hoeveelheid magnesium per voedingsmiddel en de hoeveelheid die we uit deze voedingsmiddelen kunnen halen.
De adequate kwaliteit van magnesium is uiterst belangrijk, vandaar de neiging tot suppletie niet helemaal overbodig.
Soorten magnesium
We categoriseren magnesium op zowel organische als anorganische vormen. De anorganische vormen worden doorgaans minder geabsorbeerd, waaronder magnesiumoxide, magnesiumsulfaat en magnesiumchloride.
Organische vormen zoals magnesiumcitraat, magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat hebben daarentegen een hogere biologische beschikbaarheid.
Organische vormen zoals magnesiumchelaten worden ook wel de volgende twee organische vormen genoemd. Dit geeft aan dat ze verbonden zijn met aminozuren, waardoor ze nog meer toepasbaar zijn op het lichaam.
Daarnaast helpt de binding ook problemen in het maagdarmkanaal te voorkomen.
Welke soort magnesium helpt tegen kramp?
Hoogwaardige magnesium voedingssupplementen met goed opneembare vormen van magnesium kunnen uitkomst bieden. Wanneer u op zoek bent naar een magnesiumvoedingssupplement, zorg er dan voor dat u de kwaliteit van het product evalueert.
Zoals blijkt uit een selectie van magnesiumsupplementen, omvat het productassortiment verschillende vormen en doseringen.
Er zijn veel soorten magnesium, waarvan magnesiumcitraat een type is dat goed zou kunnen werken en veel wordt ingezet tegen spierkrampen.
Magnesiumcitraat helpt de spieren ontspannen te houden en voorkomt krampen, maar er is echter nog een betere keuze naar onze mening:
Naar onze mening is magnesiumtauraat de beste samengestelde keuze voor magnesium tegen krampen. Het is het magnesium gebonden aan de aminozuur-achtige stof: (-L) taurine.
Taurine is een verbinding die een goede gezondheid bevordert, en het is ook zeer geschikt om als verbinding te dienen en heeft ook een relatie met het ontpannen van de spieren.
Welke dosering magnesium wordt aanbevolen bij kramp?
De meeste mensen nemen tussen de 200 en 300 milligram magnesium per dag om krampen te voorkomen. Magnesiumcitraat wordt dus ook vaak aanbevolen omdat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.
Het nemen van magnesiumsupplementen met voedsel kan ook de opname helpen. Sommige mensen vinden dat het ’s nachts nemen van een magnesiumsupplement helpt om nachtelijke krampen in de benen te voorkomen.

Wat kun je verder nog doen tegen (spier) krampen
Krampen zijn een veel voorkomende ervaring voor veel mensen, vooral vrouwen. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder uitdroging, overbelasting of menstruatie.
Er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden om de pijn en het ongemak van krampen te verlichten. Veel drinken, rusten en het gebruik van een verwarmingskussen of massage kan de pijn helpen verlichten.
In sommige gevallen kunnen vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen ook effectief zijn.
Neem rust wanneer dit nodig is
Als je veel hebt gesport en last hebt gehad van krampen, is het belangrijk om wat tijd te nemen voor rust. Hierdoor kan uw lichaam herstellen en kunt u verdere krampen voorkomen.
Terwijl je rust, kun je ook ingewikkeld academisch jargon gebruiken om indruk te maken op de mensen om je heen.
Kortom, wat tijd nemen voor rust na intensieve inspanning kan krampen helpen voorkomen, en door complexe taal te gebruiken kun je er slim uitzien.
Klein beetje tegendruk geven
Om de kramp op het moment van aanvang te verlichten, kun je plaatselijke tegendruk geven aan het getroffen gebied.
Dit zou de meest efficiënte methode zijn om krampen te voorkomen, omdat je de ontspanning van de skeletspieren zou bevorderen.
Voorzicht rekken en strekken
Rekken en strekken is een geweldige manier om krampen te verminderen. Door de spieren voorzichtig te strekken, kunt u ze helpen te ontspannen en krampen te voorkomen.
Probeer eventueel ook je voet over een tennisbal te rollen of het getroffen gebied te masseren om de spierspanning te verminderen. Genieten van warme baden of een sauna kan de bloedsomloop effectief verbeteren.
Drink voldoende water
Krampen worden vaak veroorzaakt door uitdroging, dus veel water drinken kan helpen om ze te verlichten. Door uitdroging kunnen de spieren in je lichaam samentrekken, wat kan leiden tot krampen.
Als je veel drinkt, helpt het om je spieren gehydrateerd te houden en kan het krampen helpen voorkomen of verlichten.
Ibuprofen helpt soms ook
De reden dat ibuprofen kan helpen bij spierkrampen, is omdat het een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel of NSAID is.
Dit betekent dat het kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat kan bijdragen aan de spierkrampen.
Bovendien kan ibuprofen ook werken als pijnstiller, wat kan helpen het ongemak dat gepaard gaat met spierkrampen te verlichten.
Ook bij krampen tijdens de menstruatie kan ibuprofen verlichtend werken.