Glutathion

1. Wat is glutathion?

Glutathion is een zogenoemde tripeptide, wat zoveel betekent als een samenvoeging van 3 stoffen. In dit geval zijn dit de volgende drie aminozuren: glutaminezuur, cysteïne en glycine.

Zo’n ruime 150 jaar geleden hebben wetenschappers de tripeptide voor het eerst ontdekt, maar werd het pas aan het eind van vorige eeuw (1984) goed onderzocht. Men weet daarom ook pas sinds 1984 hoe dit middel te werk gaat.

Glutathion is net als andere aminozuren een eiwit. De tripeptide is aanwezig in elke cel van het lichaam, waarvan de hoogste concentratie in de lever te vinden is.

Glutathion gaat te werk als een sterke antioxidant en ontgifter. Het versterkt het immuunsysteem en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen.

Wanneer iemand de leeftijd van 20 jaar is gepasseerd, beginnen de niveaus van glutathion in het lichaam te dalen. Dit zorgt ervoor dat je extra voedings- of supplementen bronnen kunt gebruiken.

Extra suppletie van cysteïne zorgt ervoor dat het lichaam meer glutathion kan aanmaken. Zo kan het lichaam weer optimaal profiteren van de voordelen die glutathion het lichaam bied.

1.1 SAMENVATTING WAT IS GLUTATHION
Glutathion is tripetide bestaande uit glutaminezuur, cysteïne en glycine. Het werkt in het lichaam als antioxidant en ontgifter.

2. Leeftijd gerelateerde ziekten

glutathion bijwerkingen

Wetenschappers hebben verlaagde niveaus van glutathion gekoppeld aan een aantal leeftijdsgebonden ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer en maculaire degeneratie (een oogziekte).

Bovendien wees een studie uit 2004 van de Universiteit van Alabama uit dat de rode bloedcellen bij mannelijke Alzheimer-patiënten een groot gebrek aan glutathion vertoonden. Zij hadden dus baat gehad bij de suppletie van glutathion.

3. Glutathion en hartgezondheid

Uit een onderzoek bij patiënten met hartaandoeningen bleek dat hoe lager het glutathiongehalte was, hoe groter de kans dat ze een hartaanval zouden krijgen. [2] [3] [4]

Artsen hebben dit middel ook gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson, sikkelcelanemie en idiopathische longfibrose.

4. Kanker

Doordat glutathion sterke antioxiderende eigenschappen bezit, is het een geschikt middel bij nadelige celgroei zoals tumoren en lipomen.

Het kan kanker niet genezen, maar verschillende onderzoeken suggereren dat de groei van nieuwe kankercellen kan worden verminderd.

Sommige artsen bevelen daarom supplementen met glutathion aan bij de behandeling van kanker. Dit doen zij vanwege het feit dat glutathion de effectiviteit van een chemotherapie verhoogt en daarnaast de toxiciteit ervan verminderd. [5] [6] [7]

5. De kwaliteit van het sperma wordt verhoogd door glutathion

Glutathion vruchtbaarheid

Glutathion beïnvloed de kwaliteit van het sperma positief.

Glutathion is in staat dit te bewerkstelligen, door de stress op de gevoelige zaadcellen te verlagen en daardoor de schade aan de DNA lading te verkleinen. Ook helpt het verlagen van de bloeddruk bij diabetespatiënten.

De kans op vruchtbaarheid neemt hierdoor dus toe. (3) Tevens is glutathion niet het enige aminozuur dat kan ondersteunen bij de vruchtbaarheid. Aldus wetenschappers.

Dit is de reden waarom wetenschappers vaak verschillende supplementen aanraden aan stellen die zwanger willen worden. Het gaat dan om verschillende micronutriënten die in deze supplementen voorkomen.

Er wordt dan vaak N-Acetyl-Cysteine voorgeschreven. Dit is zoals je eerder kon lezen natuurlijk één van de benodigde aminozuren om glutathion te produceren.

5.1 SAMENVATTING VERHOGEN VAN DE KWALITEIT VAN HET SPERMA
Glutathion kan door zijn eigenschappen de kwaliteit van het sperma verhogen. Hierdoor neemt de kans op vruchtbaarheid toe.

6. Mentale gezondheid

Na onderzoek zijn wetenschappers erachter gekomen dat lage niveaus van glutathion een verband houden met aandoeningen zoals schizofrenie, depressie en bipolaire stoornis.

Dit komt omdat glutathion met zijn antioxiderende effecten, oxidatieve stress in de hersenen kan voorkomen.

Over het algemeen raden wetenschappers aan om voldoende glutathion binnen te krijgen, om zo het lichaam tegen oxidatie te beschermen.

Oxidatieve stress is een belangrijke (mede) veroorzaker van verschillende vreselijke ziektes. Wetenschappers hebbe ontdekt dat het een rol speelt bij de vorming van kanker, atherosclerose, artritis en cataract.

6.1 Parkinson

Een studie die al wat ouder is, bracht beelden aan het licht dat glutathion positieve effecten heeft op symptomen zoals tremoren en rigiditeit. Glutathion was hierbij actief in de aders (intraveneus).

De nare ziekte van Parkinson tast het centrale zenuwstelsel aan en wordt gekenmerkt door symptomen zoals tremoren. Op dit moment is het helaas niet te genezen.

Ondanks dat er meer bewijs nodig is, toont dit rapport aan dat de kenmerken door glutathion verminderd kunnen worden en de levenskwaliteit kan verbeteren van personen met deze ziekte.

6.2 SAMENVATTING MENTALE GEZONDHEID
Er is een verband gevonden tussen oxidatieve stress en glutathion. Hierdoor zou het middel kunnen helpen bij aandoeningen als bipolaire stoornis, schizofrenie en depressie. Ook bij de ziekte van parkinson kan het middel van nut zijn. Hierbij zou glutathion de kwaliteit van leven aangenamer kunnen maken.

Mentale gezondheid glutathion

7. Het verminderen van de impact van diabetes

Een laag glutathion gehalte in het lichaam wordt in verband gebracht met een hoge bloedsuikerspiegel op lange termijn. Dit kan vervelende complicaties veroorzaken zoals weefselschade en oxidatieve stress. [12]

Middels een studie is aangetoond dat glycine- en cysteïne supplementen de glutathionniveaus in het lichaam verhogen. Een positief gevolg hiervan, was dat het ook oxidatieve stress en schade bij mensen met diabetes verlaagde, ondanks dat deze mensen een hoog suikerniveau hadden. [13]

De deelnemers van de studie namen dagelijks voor een periode van twee weken 0,81 millimol per kilogram (mmol / kg) cysteïne en 1,33 mmol / kg glycine. [14]

7.1 SAMENVATTING VERLAGEN VAN ONGECONTROLEERDE DIABETES
Door het verlagen van oxidatieve stress, kan glutathion de impact van ongecontroleerde diabetes verminderen.

8. Hoe wordt glutathion in werking gezet in het lichaam?

Dit aminozuur is de enige intracellulaire antioxidant. Dit betekent dat glutathion vanuit de cellen werkt en vooral hier actief is. Hier onderhoudt het de gezondheid van de cellen en hun normale prestaties.

Ook werkt glutathion tegen ziekten. Dit doet het door vrije radicalen te neutraliseren. Bovendien zorgt glutathion ervoor, dat andere antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine E in hun actieve vorm actief blijven.

Het helpt het de lever om gifstoffen te verwerken en het helpt bij de DNA- en eiwitsynthese. Dit aminozuur reguleert ook zowel de stikstofoxidecyclus als het metabolisme van ijzer.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het glutathiongehalte bij patiënten met ziekten zoals aids en kanker erg laag is.

Er zijn onderzoeken gaande naar de redenen hiervoor, maar veel wetenschappers geloven dat er een verband bestaat tussen lage glutathionniveaus en celdood.

Verschillende studies van honderdplussers in landen als Polen, Italië en Denemarken, hebben zeer hoge niveaus van glutathion in de cellen van deze mensen gevonden.

8.1 SAMENVATTING WERKING IN HET LICHAAM
Glutathion is een intracelluaire antioxidant, hierdoor verplaatst het zich in de cellen. Het zou kunnen dat er een verband bestaat tussen lage glutathionniveaus en celdood. Als dit zo zou zijn, kan glutathion een factor zijn in het verlengen van het leven.

8.1 Rol als antioxidant

Glutathion wordt voornamelijk overgedragen in de vorm van cysteïne, dat voorkomt als de geoxideerde en stabielere versie. 

Cysteïne wordt via bepaalde verbindingen teruggegeven aan cysteïne voor gebruik om glutathion te vormen met behulp van vitamine C en andere vitamines. Antioxidanten zoals vitamine C en E hebben meestal geen nut nadat hun taak is volbracht. 

Glutathion vernieuwt zijn eigen antioxidanten zodra hun functies in het lichaam zijn voltooid. Als gevolg hiervan staat het Glutathione-reoxidatiesysteem bekend als een zeer sterke antioxidant in het lichaam.

10. Glutathion bijwerkingen

Een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die glutathion stimuleren, levert geen risico’s op. Het is echter mogelijk dat het nemen van supplementen niet voor iedereen aan te raden is. Praat met uw arts over glutathion om te bepalen of het geschikt voor u is.

11. Dosering

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien de optimale dosering van glutathion van persoon tot persoon zal verschillen. 

Sommige factoren die de dosering kunnen beïnvloeden, zijn onder meer de leeftijd, de gezondheidstoestand en het gewicht van het individu. 

Over het algemeen wordt echter een lagere dosering glutathion aanbevolen voor beginners, terwijl degenen met meer ervaring met het supplement een hogere dosering kunnen nemen. 

Het is altijd het beste om een zorgverlener te raadplegen voordat u met een nieuw supplementenregime begint.

Scroll naar top