Glutaminezuur

Glutaminezuur

Glutamine en glutaminezuur kun je zien als broertjes en zijn nauw met elkaar verbonden. Glutamine wordt omgezet in glutaminezuur wanneer het stofje de hersenen bereikt. Wanneer dit niet goed gebeurd komen vermoeidheidsklachten en hersenafwijkingen voor. Patiënten met deze symptomen vertonen in veel gevallen een tekort aan glutamaat. Dit is het zuurrestant van glutaminezuur. Een tekort hiervoor kan nog de volgende klachten opleveren: een gebrek aan concentratie, slecht geheugen, slaapgebrek en lusteloosheid.

GABA komt voort uit glutamine

Het aminozuur zorgt voor een hogere productie van GABA (gamma-aminoboterzuur). GABA is een neurotransmitter. Deze neurotransmitter regelt een goede werking van de zenuwcellen in de hersenen. GABA dient als een kalmerend middel en heeft de volgende positieve effecten: meer rust in stressvolle situaties, innerlijke kalmte, verbetering van de slaap en een verbeterde concentratie. Wanneer het lichaam voldoende glutamine bezit dan kan het GABA ontwikkelen. 

Glutamine bijwerkingen

Wanneer suppletie van een betrouwbare leverancier niet wordt overschreden zijn er geen bijwerkingen. Let op: bij ernstig nier of lever letsel dient het middel niet genomen te worden. Dan kan het de situatie verslechteren.