Is je lichaam ontgiften (detoxen) een goed idee of kun je het beter achterwege laten?
Is ontgiften of detoxen goed voor je? Er zijn veel verschillende vormen van ontgifting, maar ze hebben allemaal betrekking op het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.
Sommige ontgiftingsmethoden gebruiken detoxvoedsel of supplementen, terwijl andere detoxtherapieën zoals sauna’s of massages gebruiken, echter zijn er nog veel meer methoden.
Wat is detoxen precies?
Ontgiften is het proces waarbij gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Er zijn veel verschillende vormen van ontgifting, waaronder medische detox, holistische detox en sap-detox.
Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar onderzoekers hebben deze voor- en nadelen nog lang niet allemaal hard kunnen maken.
Medische detox is de meest voorkomende vorm van detox, en het maakt gebruik van voorgeschreven medicijnen om het lichaam te helpen zich te ontdoen van gifstoffen.
Holistische detox heeft een meer natuurlijke benadering, waarbij kruiden en andere natuurlijke methoden worden gebruikt om het lichaam te reinigen.
Er zijn ook andere methoden waar je iets verderop in dit artikel over kunt lezen. In principe gaat het bij detoxen om het lichaam reinigen van afvalstoffen.
Aan het eind van dit artikel kun je lezen hoe je dit nou op de meest gezonde manier doet.
Sinds wanneer ontgiften mensen hun lichaam?
De ontgifting van lichamen is terug te voeren op oude beschavingen. Het gebruik van verschillende kruiden en specerijen om het lichaam te reinigen werd gepopulariseerd door de Egyptenaren, die geloofden dat gifstoffen gezondheidsproblemen konden veroorzaken.
In recentere tijden is de populariteit van detox-diëten en detox-thee enorm gestegen, waarbij veel mensen beweren dat deze methoden de gezondheid en het welzijn kunnen helpen verbeteren.
Tegenwoordig bestaat er ook de dieetmethode ”intermittent fasting”, wat ook als een ontgifting van het lichaam kan worden gezien.
Deze techniek van jezelf voedsel en alle kcal onthouden vond natuurlijk ook in de oudheid al plaats omdat er toen simpelweg niet genoeg voedsel aanwezig was.
Wanneer je een langere tijd geen voedsel binnen krijgt ontgift je lichaam zich namelijk automatisch. Dit gebeurd na zo’n 12 uur geen kcal binnen krijgen, water mag dus wel.

Welke methode van detoxen worden veel gebruikt?
Ontgiften of ontgiften is een procedure om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen.
Er zijn verschillende methoden om het lichaam te ontgiften, met verschillende populaire methoden, waaronder vasten, verschillende hete baden, kapok-spabehandelingen, vaginale en externe toepassingen van klei, klysma’s, olietrekken, ontgiftingskuren en voedingssupplementen, en houtskool.
Werkt het ontgiften / detoxen echt?
Ontgifting is het proces waarbij gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd of geneutraliseerd. Er is geen enkele (manier buiten het lichaam om) ontgiftingsmethode die universeel effectief is, maar veel mensen vinden dat ontgiften hun algehele gezondheid en welzijn kan helpen verbeteren.
Sommige mensen geloven dat ontgiften kan helpen het lichaam te ontdoen van schadelijke gifstoffen, maar er is voor de meeste methoden onvoldoende wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.
In feite is het menselijk lichaam in staat zichzelf te ontgiften zonder hulp van buitenaf.
Het lichaam heeft ontgiftingsprocessen die helpen bij het verwijderen van vreemde en potentieel giftige stoffen uit de bloedbaan. Dit gebeurt voornamelijk via de lever, maar soms ook via de nieren en het maag-darmkanaal.
Wateroplosbare vs vetoplosbare stoffen
Wanneer je schadelijke stoffen opruimt, kun je alle soorten vervuilende stoffen in 2 groepen verdelen: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen.
Over het algemeen kunnen in water oplosbare stoffen snel en efficiënt door het lichaam worden uitgescheiden, meestal via de urine: het lichaam verwerkt ze met de nieren en je evacueert ze door te plassen.
Vetoplosbare stoffen moeten eerst via speciale stappen door hepatocyten worden verwerkt voordat ze worden geëlimineerd, meestal via ontlasting.
Het opruimen van vetoplosbare stoffen
Het lichaam heeft twee verschillende systemen voor het opruimen van vetoplosbare afvalproducten. De eerste wordt bereikt door binding aan gal in de lever.
De betreffende stoffen zijn gebonden aan gal en worden vervolgens via de ontlasting uit het lichaam uitgescheiden.
Er is ook een overgebleven methode, die in de lever gebeurt. Via de lever wordt ook de tweede stap gebruikt.
Biotransformatie is hoe stoffen worden omgezet in in water oplosbare producten. Na verloop van tijd worden deze stoffen uitgescheiden bij het plassen.

Is het ontgiften van je lichaam een noodzakelijk proces?
Ontgifting is een belangrijk proces dat helpt het lichaam te ontdoen van schadelijke gifstoffen. Deze gifstoffen kunnen zich in de loop van de tijd ophopen en kunnen een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid.
Het lichaam ontgiften is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten. Je lichaam is van zichzelf al erg goed in.
Er zijn veel verschillende manieren om het lichaam te ontgiften, waaronder veel water drinken, gezond eten, regelmatig sporten of intermitten fasting.
Is detoxen d.m.v. stoffen buiten het lichaam nodig?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ontgiften met andere middelen noodzakelijk is.
Hoewel sommige mensen zich beter voelen na het ontgiften met kruiden of andere natuurlijke supplementen, is er geen bewijs dat deze methoden effectiever zijn dan het lichaam simpelweg op natuurlijke wijze van gifstoffen te laten ontdoen.
Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om te ontgiften met andere middelen in een poging de ontwenningsverschijnselen die gepaard gaan met het stoppen van drugs- of alcoholgebruik te voorkomen, maar er is geen bewijs dat dit noodzakelijk of gunstig is.
Fabels over detoxsupplementen
Fabel 1: detoxen is het beste middel om af te vallen: Als je na deze dingen je eerste dagen hebt, is het voornamelijk water dat je verliest. Als je de cursus eenmaal hebt afgerond, is het gewicht meestal snel weer terug.
Fabel 2: het is belangrijk dat je darmen ”ontslakt” worden: Supplementen die je ingewanden ontgiften, vormen een soort gel in je ileum, wat zorgt voor extra stoelgang. Dat wekt de indruk dat je darmstelsel wordt gereinigd, maar het is niet zo dat alle soorten gifstoffen zich aan het darmmembraan hechten. Afvalstoffen die in de darmen achterblijven, hopen zich samen op totdat je ze zich vormen tot poep en je ze naar de uitgang wijst. Ze omringen dus niet de wand van de darmbuis. Het eten van vezelrijke voeding zorgt voor een goede stoelgang.
Fabel 3: Detox dieten zijn altijd gezond: Detox-diëten kunnen eigenlijk meer kwaad dan goed doen, omdat ze zeer beperkend kunnen zijn en tot voedingstekorten kunnen leiden. De waarheid is dat ons lichaam is ontworpen om zichzelf te ontgiften en dat er geen speciale diëten of reinigingen nodig zijn.
Risico’s verbonden aan detox methodes
1. Darmspoeling is niet goed voor je
Het is zinloos en kan alleen maar het tegenovergestelde effect hebben. Je darmen zijn een lichaamsorgaan met essentiële eigenschappen. Je wilt het ideale evenwicht tussen alle activiteiten in de darm niet verstoren.Met stof of laxeermiddel ledig je met geweld de darmen en elimineer je nuttige micro-organismen. Het duurt even voordat het darmmicrobioom van je lichaam is gereorganiseerd. Het darmmicrobioom is belangrijk voor het welzijn.
2. Geen volwaardige voeding binnen krijgen
Laat je niet misleiden door vruchtensappen en hele groenten door te denken dat het een complete maaltijd is. Na verloop van tijd zou je spierweefsel kunnen afbreken omdat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, maar het is ook nog nog eens ongezond om voor lange tijd zulke magere maaltijden te eten. Denk er verder aan dat je maag en darmen weer moeten wennen aan vast voedsel als je stopt met vasten. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen voelen en daarom is een dieet met een klein calorietekort beter.
3. Niet alle supplementen zijn goed voor je
Wees voorzichtig naast detox-methoden waarbij je buitenlandse ingrediënten zoals kalk of klei moet nemen. Lood kan zich in je lichaam ophopen door dit soort producten te nemen. Er is nauwelijks toezicht op het gebruik van dit soort producten.

Een gezonde manier van je lichaam ontgiften door intermittent fasting
Intermitterend vasten is gezonder dan ontgiften op een onnatuurlijke manier omdat het een meer natuurlijke manier is om het lichaam te reinigen.
Op onnatuurlijke wijze ontgiften kan schadelijk zijn voor je lichaam. Als je bijvoorbeeld ontgift door een week alleen sap te drinken, krijg je misschien niet de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.
Intermitterend vasten is een gezonde manier om het lichaam te reinigen, omdat het gaat (in de periode dat je wel mag eten) om het consumeren van gezond voedsel en dranken die helpen om gifstoffen weg te spoelen.
Hoe werkt intermittent fasting (in het kort)
Intermitterend vasten is een soort dieet waarbij je wisselt tussen periodes van eten en vasten. Tijdens de vastenperiodes beperk je je calorie-inname tot ongeveer 500-600 per dag onder je caloriebehoefte.
Hierdoor kun je wel gewoon waardevolle maaltijden blijven eten met voldoende gezonde stoffen om je lichaam gezond en sterk te houden.
Deze aanpak helpt je om gewicht te verliezen, omdat het je totale calorie-inname vermindert en het gemakkelijker maakt om je aan een gezond dieet te houden.
Het helpt je ook om meer vet te verbranden, omdat je lichaam de opgeslagen energiebronnen moet gebruiken tijdens het vasten en daarnaast zitten er ook cognitieve en andere voordelen aan intermittent fasting verbonden.
Meer weten? Lees dan onze pagina over intermitten fasting goed door>>