Cysteïne
1. Wat is cysteïne?
L-cysteïne is een semi-essentieel aminozuur dat net als andere essentiële aminozuren (in beperkte mate) door het lichaam wordt aangemaakt. Echter wordt het door het lichaam aangemaakt uit Methionine, wat een essentieel aminozuur is.
Cysteïne heeft verschillende ondersteunende effecten op functies die ons lichaam uitvoert.
2. Zwavelhoudende functie

Cysteïne en methionine zijn aminozuren met een zwavelhoudende functie. Dit betekent dat ze zwavel vasthouden in het lichaam. [1]
Dit kan meerdere positieve effecten hebben op onze nagels, haar en huid. Zo kan deze stof bijvoorbeeld de natuurlijke werking omtrent het mooi en sterk houden van deze onderdelen van ons lichaam ondersteunen. [2]
3. Het ondersteunen en ouder worden van de huid
Cysteïne ondersteund de huid. In deze alinea leggen we zo goed mogelijk uit hoe dit aminozuur dat voor elkaar krijgt.
Cysteïne is onderdeel van de tripeptide glutathion. Dit betekent dat het lichaam voldoende cysteïne nodig heeft om glutathion aan te maken.
Glutathion is voornamelijk actief in de cellen zo houd het deze cellen jong en beschermt het ze tegen stress en vrije radicalen. Glutathion heeft antidioxerende eigenschappen.
Dit betekent dat glutathion een rol bij de ontgifting speelt. Hierdoor helpt het weefsels en organen ondersteuning te bieden tegen kwaaltjes en andere processen die niet wenselijk zijn, zoals ouder worden van de cellen. [3]
Onderzoeken wijzen uit dat dit niet alleen het natuurlijke ouder worden van de huid vertraagd, maar ook dat het ondersteuning kan bieden bij het voorkomen van bepaalde ziektes.
Een voorbeeld van zo’n ziekte zijn dementie en multiple sclerose. Er bestaat bij deze ziekten een verband tussen de ophoping van gifstoffen en de ziekte zelf. Daarom kan glutathion een rol spelen bij het voorkomen van deze ziektes. [4] [5]
4. Ondersteunen van het immuunsysteem
Zoals we in de vorige alinea konden lezen, heeft vooral glutathion een versterkende werking op het immuunsysteem en cysteïne hier een belangrijk onderdeel van.
Daarnaast ondersteunen glutathion en cysteïne ook bij het remmen van ontstekingen.
Cysteïne stimuleert ook de aanmaak van leukotriënen. Deze chemicaliën ondersteunen het verdedigende werk van de macrofagen (een grote monoculaire cel), wat sleutelelementen zijn in het immuunsysteem.
In het geval van cysteïne-tekort kunnen infecties daarom vaker voor komen vanwege de verminderde hoeveelheid van deze ‘killercellen’. [6]
5. Wetenschappelijke studie naar Parkinson
L-cysteïne is ook belangrijk bij het metabolisme van lipiden (vetachtige stoffen). Zo helpt cysteine bij het aanmaken van essentiële vetzuren en dit is heel belangrijk.
Want deze vetzuren beschermen de afdekkingen van zenuwuiteinden en ondersteunen de aanmaak van celmembranen. Dit is de structuur die de binnenkant van een cel onderscheid van de buitenkant van een cel.
Zo wordt het zenuwvezel (axon) beschermt tegen schade en aanvallen door vrije radicalen.
Dit is de reden dat wetenscysteïne een middel is dat kan ondersteunen bij het helpen voorkomen van nare ziekten als de ziekte van Parkinson. [7]
6. Luchtwegen, de lever en l-cysteïne
Cysteïne zorgt er in de luchtwegen voor dat slijm minder stug wordt en daardoor beter vrij kan komen. Hierdoor kan het in bepaalde omstandigheden een ondersteunende werking hebben op de luchtwegen.
Verder zou dit aminozuur ook het lichaam kunnen helpen zichzelf schrap te zetten bij aandoeningen van bronchitis en andere luchtweginfecties. [8]
6.1 Invloed van cysteïne de lever
Ook zou dit aminozuur volgens onderzoek een ondersteunende functie op de lever kunnen hebben. Dit kan bijvoorbeeld van nut zijn wanneer een persoon middelen inneemt die de lever kunnen beschadigen.
Hierbij kun je denken aan hevig gebruik van paracetamol of andere medicijnen. Overschrijdt hierbij nooit de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat. [9]
7. De invloed van cysteïne op het sperma
Wetenschappers hebben de effecten van cysteïnesupplementen onderzocht in de vorm van NAC (N-acetylcysteïne). Ze ontdekten dat het nemen van supplementen de concentratie van schadelijke reactieve zuurstofsoorten in sperma verlaagde.
Dit verhoogt op zijn beurt de beweeglijkheid van het sperma, wat het vermogen kan hebben om de vruchtbaarheid van de man te vergroten. [10]
In de resultaten van een onderzoek, door de Dhr. Ciftci en collega’s werden de effecten van NAC-supplementen beoordeeld bij 120 mannen die voor onvruchtbaarheid waren getest. De onderzoekers gaven de helft van de mannen drie maanden lang 600 MG NAC (in tabletvorm) en de andere helft van de mannen gaven ze een placebotablet.
De groep mannen die de NAC tablet gekregen hadden, toonde aanzienlijke verbeteringen in de vloeibaarheid- en volume van het sperma, maar ook in de arbeid (miriliteit) die de spermacellen verrichten. Ze werden dus actiever, vloeibaarder en en waren in grotere hoeveelheden aanwezig.
Wetenschappers ontdekten ook dat hun totale antioxidantcapaciteit verbeterde en dat er een vermindering was van destructieve zuurstofsoorten.
8. Hersenfunctie en stress?
Naast deze vermeende eigenschappen heeft het semi-essentiële aminozuur ook onderzoek doorstaan op het gebied van de hersenfunctie.
Bij sommige stoornissen, bijvoorbeeld de obsessieve compulsieve gedragsstoornis zou het aminozuur kunnen helpen bij het verminderen van de klachten, evenals bij het afkicken van verslavingen (roken en gokken) en verminderen van stress. Dit volgens de volgende wetenschappelijke bronnen. [11] [12]
9. Cysteïne voeding
Cysteïne is aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen, vooral in dierlijke eiwitbronnen. zoals vlees, gevogelte maar ook zuivel. NAC komt niet in voeding voor en is alleen beschikbaar in supplementvorm. NAC wordt sneller opgenomen in het lichaam. Dit komt doordat cysteïne in het lichaam tot NAC wordt omgezet.
10. Aanbevolen dosering cysteïne
Algemeen: 6-12 g per dag ( liefst zonder maaltijd innemen met water)
Bij weinig tot geen effect: 12-24 g per dag
Bij overtollig slijm: 4-6 g per dag al voldoende (1g = 1000mg)
11. Cysteïne bijwerkingen
Onder gebruik van bovenstaande dosering onder normale omstandigheden zijn er geen bijwerkingen bekend.
11.1 Anti-depressiva
Cysteine kan bepaalde werkingen van antidepressiva veranderen. Bijvoorbeeld de antidepressiva escitalopram, SSRI (specifieke serotonine-heropnameremmer), en de tricyclische antidepressivum imipramine. NAC kan de werking van deze antidepressiva versterken.
11.2 Intraveneus nitroglycerine
In combinatie met intraveneus nitroglycerine kan het gebruik van NAC leiden tot hoofdpijn en het antistollingseffect van nitroglycerine versterken.zou