vetverbranding versnellen

Hoe kun je jouw vetverbranding stimuleren?

Wil je af van dat overtollig vet? Je kunt je vetverbranding stimuleren!

Om je vetverbranding te stimuleren moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Zo creëer je een calorietekort voor het lichaam en zal je in gewicht afnemen. Je kunt je lichaam hierbij helpen door middel van je training en voeding. 

Vooral die laatste is essentieel, op deze pagina leer je meer over beide, maar zullen we beginnen met hoe je vetverbranding kun stimuleren door middel van sporten. Het grootste deel zal echter over voeding / supplementen gaan (zie inhoudsopgave). 

1. Vetverbranding stimuleren met sporten

Voortbordurend op de inleiding informeert deze alinea je over drie sporten die bijvoorbeeld de vetverbranding rondom de buik het best stimuleren. 

Je kunt dan aan de hand van deze informatie, of besluiten de desbetreffende tak van sport te gaan beoefenen of zelf een trainingsschema samenstellen door verschillende onderdelen van diverse sporten te combineren tot je eigen vetverbrandingssport regime om zodoende vetverbranding stimuleren tot onderdeel van je levensstijl te maken.

Maar eerst even antwoord op de vraag waarom sporten je vetverbranding stimuleert.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Sporten activeert een heleboel processen in je lichaam. Zo:
– moet je hart harder werken waardoor het bloed sneller door je lichaam pompt. Dit versterkt je hartspier; en
– komen er een tiental hormonen vrij die je bloed rond transporteert, waardoor je tijdens en na het sporten de effecten van deze stofjes op je lichaam nog ervaart. 

Zo voel je je bijvoorbeeld tijdens en na het trainen super sterk, gelukkig, vrolijk, fit en gemotiveerd onder invloed van de hormonen dopamine, endorfine, serotonine en adrealine. Ook komen de hormonen glucagon en insuline vrij. 

Deze spelen een belangrijke rol bij het stimuleren en afremmen van het verbranden van het vet dat reeds in je lichaam is opgeslagen of welke je vormt uit de voedingsstoffen die energie of caloriën leveren aan je lichaam.

hulp bij snel afvallen met vooral vet verbranden
Soms is het wel makkelijk als je een zet in de goede richting krijgt! We helpen graag!

1.1 Vier eenvoudige voorbeelden van sport die je helpen bij het versnellen van de vetverbranding

Het is inmiddels bewezen dat een combinatie van High Intensity Intensity Training (HITT) en krachttraining het snelst een positief effect hebben op het verbranden van vetten tot energie. 

Het betreft sporten die je ook nog helpen om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren en je bovendien tevens in staat stellen om je spieren te versterken en op te bouwen. Onderstaande drie takken van sport zijn daarom dan ook het overwegen waard:

Touwtje springen kan vetverbranding stimuleren. Dit is een van de eenvoudigste sporten waarmee je zelf in je slaap- of woonkamer kunt beginnen. Je kunt er alleen aan doen of het tot een gezinstraining maken met je kinderen en partner. Dat het een effectieve sport is kun je concluderen uit het feit dat touwtje springen voor veel atleten, een vast onderdeel van hun training is. Je kunt het op verschillende manieren varieren waardoor je tevens je heel lichaam in beweging zet. Schaf dus gauw een springtouw aan met het doel om elke dag tenminste een halfuurtje (eventueel met kleine tussenpozen) te springen en daarmee je lipolyse te stimuleren. Al gauw zal je merken dat je langer en intensiver bezig kunt zijn, waarbij je gemiddeld 1.074 calorieën per uur zal verbranden.

• Indien je een gruwelijke hekel aan touwtje springen hebt of het vanwege een beperking niet ( goed) kunt doen, spreekt zwemmen je misschien meer aan om kcal te verbranden. Het is immers een sport waarmee je je gewrichten niet belast en die je door de verschillende zwemmethoden eindeloos kunt combineren voor vetverbranding. Vooral van de vlinderslag is bekend dat het je helpt om ongeveer 892 calorieën per uur te verbranden.
Ook leent zwemmen zich goed voor High Intensity Interval Training, vanwege het feit dat je in een sessie zowel in een snel als langzaam tempo baantjes kunt trekken. Dit helpt vetverbranding stimuleren en zal daarnaast vele spieren in je lichaam gebruiken en dat is natuurlijk goed voor je gezondheid en lichamelijke ontwikkeling!

• Ten slotte kun je ook gaan hardlopen om de vetverbranding te stimuleren en daarmee ook ruim 1000 calorieën per uur verbranden indien je dat met een snelheid van 13 km per uur doet.

Je zal deze snelheid geleidelijk moeten opbouwen indien je geen ervaren hardloper bent of niet over genoeg conditie beschikt. De eerste paar keren is het daarom ook geen slecht idee om de afstand op een laag tempo af te leggen zodat je toch met een voldaan gevoel je training afsluit. 

Ook het traject gewoon af wandelen is een optie omdat je dat langer volhoudt, vooral als je ondertussen van de omgeving besluit te genieten. 

De stelling “wandelen is van invloed op de vetverbranding” beoogt dus aan te geven dat je jezelf niet gelijk in een sport tenue hoeft te hijsen om op een leuke manier af te vallen, maar dat je eventueel met een groepje vrienden kunt besluiten om bijvoorbeeld in de winkelstraat van je stad te gaan wandelen, waarbij jullie tempo bepalend zal zijn voor het effect. 

Want wandelen is van invloed op de vetverbranding. Het zal je soms kunnen verbazen hoeveel calorieën je kunt verbranden met wandelen.

Krachttraining is één van de meest effectieve manieren om de vetverbranding te stimuleren. Dit komt doordat je tijdens krachttraining ook nog calorieën in je staat van rust verbrandt. Tijdens het verrichten van krachttraining zullen er namelijk kleine spierscheurtjes ontstaan in je spieren die later weer moeten herstellen. Je lichaam gebruikt hiervoor energie in de vorm van calorieën. 

Meer info nodig? Kom dan naar onze pagina omtrent beste sporten om af te vallen>>

Wees actief om je vetverbranding extra te stimuleren

1.2 Hoe kun je bovenstaande sporten, om de vetverbranding te stimuleren, gemakkelijk toepassen in je dagelijks leven?

Bovenstaande sporten lenen zich goed voor het maken van een eenvoudig trainingsschema dat er bijvoorbeeld zo uit kan zien:
1. Dagelijks een half uur touwtje springen of krachtoefeningen als opdrukken, squats, sit ups en optrekken; (goed springtouw)
2. Elke maandag, woensdag en vrijdag een uurtje gaan zwemmen;
3. Elke dinsdag, donderdag en zaterdag een uurtje wandelen of hardlopen; en
zondag een rustdag, waarbij je jezelf verwend met bijvoorbeeld een extra lang bad.

Als tussendoortje kun je ook besluiten om oefeningen voor vetverbranding te doen zoals de jumping jack. Dit is een van de meest bekende en eenvoudige vetverbrandingsoefeningen die je beslist reeds kent. Het helpt onder andere met de vetverbranding rondom de buik.

Je doet het door rechtop te staan met je benen plat naast elkaar en je armen langs je lichaam waarbij je handen naar de grond toewijzen. Vanuit deze uitgangspositie maak je een sprongetje waarbij je bij het neerkomen je benen op heup breedte op de grond zet, terwijl je tegelijkertijd je armen zijdelings naar boven je hoofd brengt. 

Vervolgens spring je terug in de eerste (uitgangs)positie. De snelheid waarmee je deze bewegingen herhaalt, bepaalt de intensiteit van je training op dat moment. 

Aangezien je voor deze beweging je eigen lichaamsgewicht gebruikt en het een aantal keren achter elkaar herhaald waardoor je je focust op vetverbranding stimuleren, train je zowel je conditie alsook haast alle spieren in je lichaam.

Doordat:
– je niet veel ruimte nodig hebt om deze oefening,
– je het vast wel ook tijdens gymlessen op school hebt gedaan,
– het een oefening is die je in elke fase van je trainingssessie kunt uitvoeren én
– je het ook nog op tal van manieren kunt varieren, is het dus een uitstekende basisoefening. 

Indien je pas besloten hebt om door te sporten de vetverbranding (ook wel lipolyse) van je lichaam te stimuleren. Houd je echter niet sporten of fitnessen, dan zijn er gelukkig nog tal van andere methoden waarop je je lichamelijke vetverbranding kunt stimuleren. Welke dit zijn, lees je in de rest van deze tekst.

voedingsschema voor vetverbranding
Pas een aantal van bovenstaande oefeningen toe voor resultaat. Eventueel kun je ook onderstaande tips nog toevoegen.

2. Vetverbranding en voeding

Je weet waarschijnlijk reeds dat sporten en je voeding aanpassen voor een beter resultaat van je inspanningen, samen gaan. Voor vetverbranding middels sporten stimuleren geldt natuurlijk ook hetzelfde. 

De reden daartoe is nogal logisch. Je hebt er namelijk niets aan indien je elke dag een uur besteedt aan je trainingsschema en je gelijk daarop je tegoed doet aan de meest vettige en calorierijke voedingswaren die je kunt vinden.

Het tegenovergestelde is daarentegen niet waar; indien je voor je maaltijden alleen recepten voor vetverbranding gebruikt en na het nuttigen van je maaltijd een sport beoefent waar je je haast niet voor hoeft in te spannen, heeft het veranderen van je voedingspatroon altijd invloed op je gewicht en vetverbranding. 

Sporten heeft ook zeker zin, maar als je niet gezond eet bij het sporten zal je nog steeds niet het gewenste resultaat behalen. Je zal dan eerder gewichtstoename beperken. 

Clue van het verhaal: voeding is het allerbelangrijkste!

Wil je super foods voordelig en van goede kwaliteit bestellen? Kijk dan hier!

2.1 Ga voor een goede balans om je vetverbranding te stimuleren

Er moet dus een gezonde balans bestaan tussen je manier van sporten voor het stimuleren van je vetverbranding en het nuttigen van je voedsel.

Je zal dan sneller de resultaten van je veranderde levensstijl merken: zoals je fitter voelen en merken dat je kleding minder strak zal zitten. 

Ook je mentale gezondheid verbetert omdat je happy hormonen in balans zijn wat je zelfverzekerder, maakt.

Het is dus goed om naast je trainingsregime je te houden aan een voedingsschema voor vetverbranding. 

Zorg ervoor dat je niet veel te weinig voedingstoffen binnen krijgt om dat je te snel wilt afvallen. 

Dit kan averechts werken en negatieve effecten met zich mee brengen>>

Bovendien is je doel om vet te verbranden en niet spiermassa. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer je teveel onder je kcal behoefte gaat zitten en je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

vetverbranding hoe werkt het
Ga voor gezonde voeding en je afvalproces zal in de volgende versnelling komen.

2.2 Eiwitten tijdens het proces van vetverbranding

Eiwitten zijn voedingsstoffen die je onder meer nodig hebt voor het onderhouden van je spieren en organen terwijl ze je hormoonhuishouding en afweersysteem ook positief beïnvloeden.
Je vindt ze in eieren maar ook in:
– noten en granen
– vis en vlees
– melk, yoghurt en andere zuivelproducten
– peulvruchten en groenten. Lees meer: over waar veel eiwitten in zitten >>>

Zoals je merkt zit deze bouwstof in zowel dierlijke als in plantaardige producten. Dit stelt je in staat om variatie in je eetpatroon aan te brengen, waarbij de eiwitten veelal omgezet worden in energie en er voor zorgen dat je niet onnodig spiermassa verliest. 

Eiwitten zijn inderdaad benodigd om spieren sterk te houden en zorgen dat het verlies van spiermassa wordt geminimaliseerd. Daarom eten bodybuilders en andere sporters altijd juist nog veel eiwitten tijdens het afvalproces en minder vetten en koolhydraten. 

Daarbij komt nog meer goed nieuws: dat je van eiwitten ook gauw een verzadigd gevoel krijgt, hetgeen er voor zorgt dat je veel minder gaat eten. Lees meer: als je je afvraagt hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt >>>

Je vetverbranding versnellen kan dus middels het nuttigen van voedsel die je bewust voor dit doel klaarmaakt. Daarvoor kun je onder andere kiezen voor een koolhydraatarm dieet waarbij je zo min mogelijk suiker, zetmeel en vezels vermijdt als ingrediënt. 

Je lokt je lichaam dan doelbewust uit, om voor het aanmaken van de energie dat het voor de diverse processen nodig heeft, je extra “bakjes” vet aan te spreken.

Ook het zogeheten ketogeen dieet waarbij je helemaal geen koolhydraten eet en je juist focust op het verorberen van vetten. Je lichaam zal op den duur dus alleen deze vetten als brandstof voor het verkrijgen van energie kunnen gebruiken, met het door jou gewenste afslankresultaat. Lees meer: beste eiwitshake 2021 >>>

Tijdens het proces van vetbranden is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet omdat je spieren vooral eiwitten als voedingsbron gebruiken.
Eiwitten zijn tijdens het proces van afvallen erg belangrijk omdat dit de voornaamste voedingsbron is die je spieren gebruiken.

2.3 Voedingsmiddelen die vetverbranding versnellen

Het is tevens goed te weten welke voedingsmiddelen de ververbranding versnellen, zodat je er voor kiest ze vaker aan je maaltijden toe te voegen. 

Het gaat om:

 • Amandelen en alle noten voor het onderdrukken van je honger. Gebruik ze wel het liefst zonder zout;
 • Avocado’s die enkelvoudige verzadigde vetten hebben wat je metabolisme beter maakt;
 • Bonen, zoals sojabonen, kikkererwten, witte bonen en nierbonen. Ze hebben net als peulvruchten veel vezels, eiwitten en ijzer;
 • Chili’s en hete pepers waarvan de stof capsaïcine, je lichaam opwarmt en tegelijkertijd helpt om calorieën te verbranden ook lang nadat je ze gegeten hebt;
 • Eieren: een van de belangrijkste bronnen van eiwit en vitamine B12;
 • Fruitsoorten zoals appels, abrikozen, perziken en peren, waarvoor je lichaam meer calorieën verbruikt wanneer je ze eet;
 • Groene groenten waaronder waterkers, spinazie en broccoli verzadigen je door hun overschot aan vezels snel en zitten daarnaast ook vol mineralen, ijzer, vitamine en andere voedingsstoffen die je lichaam broodnodig heeft;
 • Haver dat goed is om je cholesterolgehalte te reguleren. Tevens zorgen de vezels in dit voedingsmiddel er voor dat je niet gauw trek krijgt in je volgende maaltijd;
 • Kaneel laat je insuline niveau dalen vanwege de eigenschap de opname van glucose in je cellen te bevorderen;
 • Kip, kalkoen en ander mager vlees vanwege de eiwitten;
 • Olijfolie een alom geprezen product dat rijk is aan enkelvoudige verzadigde vetten, die helpen bij de vetverbranding;
 • Pindakaas (zonder suiker)
  ‘Een heerlijk broodbeleg dat ook uit een hoog gehalte aan enkelvoudige verzadigde vetten bestaat;
 • Pompelmoes zorgt ervoor dat je je niet gauw hongerig voelt en je metabolisme beter wordt;
 • Rode wijn waarvan de antixodiant resveratrol en de calcium pyruvaat zorgen dat je én minder vetcellen produceert én dat je vet verbrandt;
 • Vette vis zoals zalm en vette vissen zoals haring, makreel en tonijn omdat ze de natuurlijke vetverbranders omega 3-vetzuren, bevatten. Van ‘Omega 3-vetzuren is bekend dat ze helpen bij het verminderen van de vetmassa in je lichaam;
 • Vetvrije of magere melk, yoghurt en kaas en andere zuivelproducten, om met behulp van het aanwezige calcium je vetproductie te vertragen en je vetbranding te stimuleren;
 • Volkoren granen in volkorenbrood en bruine rijst houden je
  insulinewaardes laag, wat in het opslaan van minder vet resulteert;
 • Water omdat het je hongergevoel teniet doet;
 • Watermeloen geeft een verzadigt gevoel vanwege het watergehalte;
 • Zoete aardappelen, boerenkool en wortels: deze bestaan voor een groot deel uit het antioxidant
  bètacaroteen, een stof dat oxidatieve stress en ontstekingen tegengaat waardoor vetopslag minder kans krijgt;
 • Zwarte koffie en zwarte thee waarvan de cafeïne in koffie en de catechines in zwarte thee, je metabolisme stimuleren. Ook bevordert zwarte thee de vetafbraak in je lever.

Lees meer op onze pagina over het metabolisme versnellen>>

Online afslanken zonder dieet

Er is een methode om af te slanken zonder dieet, waar iemand maar liefst 40 kilo mee verloor! Door de oorzaak achter het overgewicht aan te pakken!

Bekijk de methode hier

2.4 Groente met veel eiwitten, ideaal? 

Eiwit is essentieel voor groei en ontwikkeling, maar het is vaak moeilijk te vinden in het moderne dieet. Gelukkig zijn er veel bronnen van eiwitrijke groenten! Lees meer over eiwitrijke groente>>

Groenten bevatten doorgaans veel vezels, ijzerkaliumvitamine C en vitamine K. Sommige bevatten zelfs omega-3-vetzuren! 

Groenten kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Roerbakgerechten zijn een geweldige manier om groenten te gebruiken in een makkelijke maaltijd.

boek om snel af te vallen
Met deze voedingsmiddelen en onderstaand boek verbrand je vet als sneeuw voor de zon.

2.5 Boek met recepten om vet af te vallen

Dit boek staat vol koolhydraatarme recepten en het gebruikt deze manier van afvallen ook om zo snel mogelijk zoveel mogelijk vet te verbranden. 

Het wordt tegenwoordig gezien als één van de meest effectieve manieren om af te vallen en voornamelijk vet te verliezen. Dit komt doordat je ervoor zorgt dat je eiwitinname nog wel hoog is, maar je op koolhydraten inlevert.

Verdere voordelen van het koolhydraatarme dieet:

 • Je hoeft niet alle koolhydraten over te slaan en kunt dus in grote lijnen blijven eten zoals je gewend bent.
 • Goede kans op behoud van veel spiermassa.
 •  Het is relatief makkelijk vol te houden in vergelijking met andere diëten. 

Voordelen van dit boek:

 • Het is gemakkelijk leesbaar geschreven. 
 • Er staan veel recepten in en voor ieder wat wils.
 • Complete dag en week menu’s + handige boodschappenlijstjes
 • Het bevat hiernaast nog vele extra’s zoals video-ondersteuning met waardevolle tips om af te vallen.
Meer info: vind je op onze pagina omtrent dit koolhydraatarme dieet boek>>
Ben jij ook zo hongerig en benieuwd naar deze lekkere gerechten?

3. Drie eenvoudige recepten voor vetverbranding

We hebben drie voorbeeld recepten die eenvoudig zijn op het gebied van vetverbranden. Wil je nou meer recepten om de vet verbranding te stimuleren, kijk dan op deze pagina voor meer informatie of koop direct dit geweldige boek waarover veelal met lof wordt geschreven. 

3.1 Spinanzie soep

Je hebt nodig:

-Wat olijfolie, zout en peper
-Een kleine gepelde en fijn gehakte ui en
-een teentje knoflook die je ook fijn hakt
-300 gram spinazie
-125 ml melk en room
1. Verhit de olie en bak de uien en knoflook lichtbruin;
2. Doe de spinazie erbij en laat ze samen stoven tot de spinazie gaar is;
3. Doe naar je persoonlijke smaak de zout, peper, room en melk bij het geheel om het tussen de vijf en tien minuten op een matig vuurtje door te koken;
4. Ten slotte klop je de soep fijn met een mixer, waarna je het eventueel eerst laat afkoelen alvorens het te eten.

3.2 Gekookte zoete aardappelen met een gekookt ei en gekookte kipfilet

Je hebt nodig:

-Twee tot vier gewassen en geschilde zoete aardappelen
-Water om de aardappelen te koken
-Water om de kipfilet te stomen
-Olijfolie
-300 gram Kipfilet
-Ketchup
-Wat peterselie
-Een gesnipperde ui
-Een ei

1. Snij de aardappelen in schijfjes, doe ze in een pot met water en kook ze vervolgens tot ze zacht zijn;
2. Ondertussen snij je de gewassen kipfilet in stukjes, doe je de uien en peterselie erbij, waarna je het in een laagje water aan de kook brengt. Voeg waneer het vlees bijna gaar is er ketchup naar smaak bij;
3. Laat het ei hard of half zacht koken en pel het.
Regel je aardappel, kip en ei op je bord met een beetje saus van het vlees en eventueel wat ketchup en geniet van je gerecht. Indien je geen kip lust of ei kun je ze gerust weg laten of ze met wat vette vis of groenten vervangen;

3.3 Broodje pindakaas met een watermeloen yogurt smoothie

Voor dit recept:

 • Toast je twee tot vier sneetjes volkorenbrood, waarna je een laagje pindakaas op ze doet;
 • Neem een stuk watermeloen, verwijder de schil en doe het in blokjes in je mixer;
 • Voeg de yogurt toe en mix het geheel tot een smoothie.

Maak wat zwarte thee of koffie klaar en ga smullen van een lekker ontbijt of lunch.

Je kunt met bovenstaande recepten en de opsomde voedingsmiddelen, nu gemakkelijk een eigen voedingschema samenstellen. Probeer zoveel mogelijk de voedingsmiddelen die je het liefst eet in dit schema op te nemen, zodat je elke keer met plezier je maaltijden nuttigt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jezelf op straf zet.

Zo kun je:

 • In de ochtend er voor kiezen om alleen fruit, havermouth pap (combi havermout en afvallen?) met noten en yogurt of brood met een omelet, gekookt of gebakken ei te eten;
 • Als lunch voor brood kiezen of een salade bestaande uit een mix van groenten en fruit;
 • En voor je avondmaaltijd aardappelen, gekookt, gebakken of als puree klaarmaken samen met bonen, groenten en wat vis of vlees.

Snack met fruit en noten en drink zoveel mogelijk water en of zwarte thee.

vetverbranding oefeningen
Volg de tips uit dit artikel en je zal een mooi resultaat boeken!

4. Vetverbranding versnellen met pillen

Natuurlijk zijn er ook pillen om vetverbranding te stimuleren. Ze staan bekend onder de naam fatburners of afslankpillen. Ze kunnen het best als ondersteunend middel voor je aangepast dieet en sportregime worden toegepast. 

Door dergelijke pillen te slikken heb je enerzijds minder eetlust waardoor je tussendoortjes overslaat. Anderzijds stimuleren deze tabletten je vetverbranding tijdens het sporten, waardoor je meer haalt uit je trainingssessies.

Deze pillen kunnen zowel een synthetische als homeopatische grondslag hebben.
Er komen steeds nieuwe fatburners op de markt, wat je de mogelijkheid geeft om zelf na te gaan welke je op korte termijn de meest positieve resultaten opleveren. Om je daarmee op weg te helpen, lees je hier onder alvast een korte beschrijving van drie van deze producten

– Fat Killer een fatburner die vet verbrandt zonder dat het ten koste gaat van de spieren die je door te sporten aanmaakt. Het stopt je hongergevoel tussen twee maaltijden door, wat voorkomt dat je je resultaten verpest door ongezonde snacks te verorberen;
– De 24HR fatburner van het merk Bodyandfit.
bevat mango-extract en raspery ketones, een combinatie die bewezen heeft je ververbranding zodanig te stimuleren, dat je spieren beter te zien zijn;
– Iron Cuts van Arnold Schwarzenegger, is een vetverbrandingspil die en je vet verbrandt, en je helpt bij het opbouwen van je spieren en tevens het niveau van je cortisol en oestrogeen, verhoogt en balanceert. Van deze twee hormonen zorgt cortisol ervoor dat eiwitten via aminozuren worden omgezet in glucose, wat je een energie boost geeft tijdens je training. De gebalanceerde hoeveelheid oestrogeen zorgt voor een gezond vetgehalte waardoor je ondanks je aangepaste leefwijze geen last krijgt van bijvoorbeeld botontkalking.

Zoals je las is het mogelijk om de vetverbranding van je lichaam te stimuleren door te sporten, je voeding aan te passen of een pil of drank die het helpt bevorderen, te gebruiken. Het snelste effect bereik je door deze drie methoden met elkaar te combineren en op elkaar af te stemmen. 

Je kunt voor advies daaromtrent bij je huisarts, een dietist of sportinstructeur terecht, maar kan ook contact met ons opnemen voor hulp en begeleiding bij het uitstippelen en uitvoeren van dit traject.

We hebben de deskundigheid in huis en zijn je daarom heel graag van dienst. Laten we samen je vetverbranding stimuleren.

vetverbranding stimuleren met hardlopen

5. Aminozuren om je vetverbranding te stimuleren

Welke methodes je ook kiest om af te vallen, aminozuren hebben de functie om direct de vetverbranding te stimuleren.

Sommige aminozuren stimuleren de vetverbranding doordat ze de stofwisseling versnellen of de vetvoorraden in het lichaam aanspreken. Andere aminozuren zijn indirect betrokken bij de vetverbranding.

Deze aminozuren kunnen bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen stimuleren en zo bijdragen aan een langere of zwaardere training, wat ook weer een positief effect heeft op de vetverbranding.

Hieronder staan aminozuren die je helpen om sneller af te vallen.

Gezond afvallen

5.1 Arginine

L-arginine is één van de belangrijkste aminozuren voor atleten. Arginine is erg belangrijk voor de bloedcirculatie in het lichaam en de productie van stikstofmonoxide (NO).

Stikstofmonoxide is een vaatverwijder en verbeterd de bloedstroom en zorgt er daarnaast voor dat de bloeddruk op een gezond peil blijft.

Voor atleten is dit een erg goed hulpmiddel omdat het de bloeddruk helpt te verlagen en daarnaast de bloedstroom naar de spieren vergemakkelijkt. Dit heeft een positief effect op de conditie en het uithoudingsvermogen.

Andere voordelen van arginine zijn: de stimulatie van groeihormoon en het de afbraak van lipiden te verbeteren. Dit heeft een positief effect op de spiergroei en zal de vetverbranding bevorderen.

Ook is arginine één van de drie aminozuren waaruit creatine bestaat. Samen met methionine en glycine vormen zij de drie aminozuren waaruit deze formule bestaat. Creatine wordt ook veel gebruikt voor het leveren van verschillende sportieve prestaties, zoals een beter uithoudingsvermogen en meer spiergroei.

5.2 BCAA’s

L-valine, L-leucine en L-isoleucine vormen een andere formule van aminozuren, namelijk BCAA. Deze aminozuren zijn één van de effectiefste aminozuren voor sporters, zo niet het meest effectief.

De aminozuren staan bekend als vertakte aminozuren en worden meer samen verkocht onder naam BCAA, dan individueel. Ze hebben namelijk een synergetisch effect op elkaar.

Essentiele aminozuren goed voor verschillende aspecten op sportief gebied

Omdat BCAA’s niet door het lichaam worden aangemaakt, moeten ze via de voeding worden verkregen.

In de sportwereld worden ze vaak als supplement aangekocht. De ideale verhouding is namelijk, twee keer zoveel leucine als isoleucine en valine (2:1:1). Dit is erg moeilijk te meten via voeding.

De BCAA aminozuren worden vooral ingezet om het uithoudingsvermogen en het herstel te verbeteren, hoewel ook bewezen is, dat zij op het gebied van spiergroei bevordelijk zijn. We praten dan vooral over leucine.

Wanneer je af wilt vallen of vet wilt verbranden is het natuurlijk lekker als je wat meer uithoudingsvermogen hebt en dat je sneller hersteld. Dan kun je natuurlijk langer en vaker trainen, waardoor je meer calorieën verbrand.

Daarnaast verhogen BCAA’s de spiersynthese en het onderhoud, terwijl ze ook de vetverbranding en glucosetolerantie verhogen.

Hormoonregulatie

BCAA’s helpen ook, eigenlijk net als arginine, bij het reguleren van hormonen in het lichaam. Zo helpen zij het lichaam om de testosteronproductie te verhogen en om het cortisol-niveau (stresshormoon) in het lichaam te verlagen.

BCAA’s kunnen ook ontstekingen en spierkatabolisme verminderen, wat zorgt voor snellere hersteltijden na trainingssessies en wedstrijden, en voor een beter behoud van droge spiermassa tijdens het afvalproces.

Vetverbranding

Minder vermoeid

Een ander voordeel van BCAA’s is dat deze aminozuren voor sporters vermoeidheid en uithoudingsvermogen zullen verminderen. Dit wordt bereikt door een aantal mechanismen.

Ten eerste kan het lichaam BCAA’s gebruiken als brandstofbron. Deze aminozuren kunnen ATP (Adenosine-Tri-Phosphate) op een gezond niveau houden en zo het lichaam van energie voorzien.

Ten tweede kunnen BCAA’s de L-tryptofaanreceptoren in de hersenen blokkeren die vermoeidheid signaleren.

5.3 Carnitine

L-carnitine is een bekend aminozuur, dat wordt gebruikt om de vetverbranding te stimuleren.

L-carnitine helpt vetzuren af te breken zodat ze als energie kunnen worden gebruikt.

Daarom nemen veel atleten carnitinesupplementen om een betere spier / vetverhouding te ondersteunen en tegelijkertijd het uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen te vergroten.

5.4 Glutamine

Dan hebben we ook nog Glutamine. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van menselijk groeihormoon. Dit hormoon helpt de aanmaak van spiercellen te stimuleren en verhoogt het vetmetabolisme.

Bij deelname aan intensieve trainingsregimes kunnen de glutamineniveaus snel opraken. Dit kan verlies van kracht en uithoudingsvermogen veroorzaken, evenals langere hersteltijden.

Dit is de reden dat veel sportsupplementen glutamine bevatten en dat veel sporters dit tot zich nemen.

Zij doen dit niet alleen om hun spiermassa te laten groeien, maar ook om de lage niveaus van dit aminozuur te beperken en de daarbij behorende negatieve effecten.

6. Vetverbranding en een passend dieet

Een gezond dieet moet ons de juiste hoeveelheid energie (calorieën of kilojoules) opleveren. Deze energie komt voort uit eten en drinken om de balans in stand te houden.

Je spreekt van balans wanneer de calorieën uit het dieet gelijk zijn aan de calorieën die door het lichaam gebruikt worden.

We hebben deze calorieën nodig om alledaagse taken uit te voeren, zoals lopen en bewegen, maar ook voor alle lichaamsfuncties waar we misschien niet eens aan denken.

Processen zoals ademen, de bloedcirculatie en denken vereisen ook calorieën.

Gemiddeld gezien heeft een man 2500 kcal per dag nodig en een vrouw 2000 kcal.

Wanneer je vet en/of gewicht wil verliezen moet je onder het aantal kcal gaan zitten dat je per dag nodig hebt.

Dit kun je het beste doen d.m.v. gezonde voeding en gevarieerd eten. Zo zul je meer energie hebben en ook sneller resultaat wat betreft het afvalproces.

Wil je hulp bij het droog trainen om je vetverbranding te stimuleren? Kijk dan onder aan deze pagina voor het programma voor mannen of het programma voor vrouwen!

6.1 Wat is een mega effectieve en makkelijke manier om snel vet te verbranden met voeding?

Mocht je niet weten hoe je precies een voedingsrijke maaltijd op tafel zet of heb je weinig inspiratie. Dan kun ook een op de site van Oscar Helms kijken. Op zijn website kun je het afslankboek de afslankreceptenbijbel bekijken

Dit boek maakt afvallen gemakkelijk door een koolhydraatarm dieet. Als je wil kun je hier natuurlijk aminozuur-supplementen aan toevoegen, maar dit is niet perse nodig. Je kunt deze recepten gemakkelijk bereiden en de goede smaak zal niet ontbreken. 

Er staan ook veel succesverhalen op zijn website, van eerdere klanten, waaronder Nicolette van Dam.

Dus als je jezelf ook veel werk uit handen wilt nemen en daarbij wilt afvallen en/of vet wilt verbranden, dan zou ik zegggen: neem eens een kijkje!

Wil je eerst meer informatie over dit boek? Kijk dan naar onze review over de afslankreceptenbijbel op de bijbehorende pagina.

Onze prioriteit is om onze bezoekers van de beste en meeste volledige informatie te voorzien!

7. Voedingsadvies op maat nodig?

Een orthomoleculaire diëtist kan helpen bij vetverbranding door gevorderde sporters te voorzien van de nodige voedingsstoffen om hun prestaties te optimaliseren. 

Dit houdt onder meer in dat ze ervoor moeten zorgen dat ze voldoende calorieën binnenkrijgen om hun activiteitenniveau op peil te houden, evenals specifieke vitamines en mineralen die kunnen helpen bij de productie en het gebruik van energie. 

Een orthomoleculaire diëtist kan ook advies geven over de beste manier om maaltijden en snacks rond trainingen te structureren, om de resultaten te maximaliseren.

Online afslanken zonder dieet

Er is een methode om af te slanken zonder dieet, waar iemand maar liefst 40 kilo mee verloor! Door de oorzaak achter het overgewicht aan te pakken!

Bekijk de methode hier
Scroll naar top