uitleg over het kruid basilicum

Basilicum

Wat is basilicum, is het gezond en hoe kun je het planten?

Basilicum is een populair kruid dat in veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Het heeft een sterke, peperige smaak en wordt vaak gebruikt om Italiaanse gerechten op smaak te brengen. Basilicum is ook een veelgebruikt ingrediënt in pestosaus.

Het kruid kan vers of gedroogd worden gebruikt en is verkrijgbaar in veel verschillende vormen, waaronder gemalen, hele bladeren en vloeistof.

Wat is het kruid basilicum precies?

Basilicum is een populair kruid dat wordt gebruikt bij het koken. Het heeft een zoete, peperige smaak en wordt vaak gebruikt in de Italiaanse, Thaise en Vietnamese keuken.

Van basilicum wordt aangenomen dat het veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het bestrijden van kanker. Basilicum is makkelijk te kweken en kan aan veel gerechten worden toegevoegd.

Basilicum is een bloeiende plant uit de Lamiaceae-familie, ook wel muntfamilie genoemd. De blaadjes basilicum worden gebruikt bij het koken en worden vaak toegevoegd aan Italiaanse en Thaise gerechten.

Basilicum is een veelzijdig kruid dat zowel vers als gedroogd kan worden gebruikt. De smaak van basilicum is sterk en licht zoet met een peperige afdronk.

Oorsprong van basilicum

Basilicum is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt voor koken en voor medicinale doeleinden. De oorsprong van basilicum is onbekend, maar men denkt dat het afkomstig is uit India of het Middellandse Zeegebied.

Basilicum is lid van de muntfamilie en is verwant aan lavendel, munt en oregano. Het is een vaste plant die tot 3 voet lang kan worden, en het heeft groene bladeren en kleine paarse bloemen.

Soorten basilicum

Er zijn meer dan 160 verschillende soorten basilicum. Sommige lijken zo op echte sierplanten dat je ze bijna niet van elkaar zou kunnen onderscheiden als je niet wist dat ze eetbaar waren.

Bij de keuze voor basilicum geeft Ocimum basilicum variëteit Citriodorum altijd een citroengeur, die veel insecten afstoot. Vlinders en bijen worden echter aangetrokken door deze planten.

basilicum gebruiken bij het koken
Een lekker gerecht met basilicum. Lees hieronder meer over het gebruik van dit kruid in de keuken.

Gebruik van basilicum in de keuken

Vanwege de aangenaam geurende bladeren wordt hij vaak in meerdere landen over de hele wereld gebruikt. Italianen zijn fan en voegen het toe aan hun saus voor recepten zoals Napolitaanse, samen met de beroemde soupe au pistou uit de Provençaalse keuken.

Afhankelijk van wat voor soort pasta de slablaadjes toevoegen, kunnen ze een specifieke smaak aannemen, passen ze goed bij een verscheidenheid aan verschillende sauzen en vullen ze de smaak van verse tomaten, knoflook en aubergines aan. Het pikt de smaak van mosselen en omelet op.

De complexe smaak van basilicum kan diepte toevoegen aan veel verschillende soorten voedsel. Basilicum wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken, waar het wordt gecombineerd met knoflook en olijfolie om een saus te maken.

Het kan ook worden toegevoegd aan pizza, pasta of salade. Basilicum wordt ook gebruikt in de Thaise keuken, waar het wordt gecombineerd met pepers en kokosmelk om een saus te maken.

De smaak van basilicum

Basilicum is een plant waarvan de bladeren worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen. De bladeren hebben een sterke, scherpe smaak die vaak wordt omschreven als pittig of peperig. Sommige mensen beschrijven de smaak van basilicum ook als licht zoet.

Tip: Om te voorkomen dat de blaadjes na het snijden hun smaak verliezen, scheur je de basilicum in kleine stukjes. Hak ze dus niet fijn.

Basilicum bewaren

Basilicum is een kruid dat zowel in de koelkast als op een koele, donkere plaats kan worden bewaard. Als je het in de koelkast bewaart, gaat het ongeveer een week mee, maar als je het op een koele, donkere plaats bewaart, gaat het tot een maand mee.

Basilicum bewaart u het beste in een Mason-pot met een goed sluitend deksel.

Basilicum invriezen

Basilicum kan op verschillende manieren worden ingevroren. Een manier is om gehakte basilicum in ijsblokjesbakjes te doen, dan te bedekken met water en in te vriezen. Eenmaal ingevroren, kunnen de blokjes worden overgebracht naar een diepvrieszak voor opslag.

Een andere optie is om basilicum te pureren met een kleine hoeveelheid water en in te vriezen in ijsvormpjes of op een bakplaat. Als de puree is ingevroren, kan deze worden overgebracht naar een diepvrieszak.

Is basilicum gezond?

Basilicum is een gezond kruid dat veel voordelen heeft voor het lichaam. Het is een goede bron van antioxidanten, die de cellen helpen beschermen tegen schade.

Basilicum heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de symptomen van artritis helpen verminderen.

Bovendien is het zowel lekker als heel gezond door de voedingsstoffen die het bevat. Door de stimulerende werking van het kruid wordt het veelvuldig gebruikt bij griep en verkoudheid.

Van planten en kruiden is bekend dat ze gunstige darm oplossende eigenschappen hebben en verlichting bieden bij buikkrampen. Daarnaast zou een plant een stimulerende werking hebben en het immuunsysteem helpen versterken.

Ook kun je voor een snelle verlichting van insectenbeten een vers blad rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen. Wees voorzichtig! Bij sommige mensen kan dit echter huidirritatie veroorzaken. Van basilicumthee is bekend dat het misselijkheid voorkomt.

Gezonde stoffen

Basilicum heeft een hoog gehalte aan vluchtige oliën en bevat meer dan 20 chemicaliën, waaronder kaneelaldehyde (kaneel), citral (citroen), tijm (tijm) en kamfer. Het is rijk aan vitamine A en vitamine C, calcium en ijzer.

Basilicum bevat ook vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Bovendien is basilicum een goede bron van voedingsvezels, die de spijsvertering kunnen helpen reguleren.

hoe onderhoud je de plant basilicum
Mooie blaadjes he? Lees hieronder meer over het kweken van deze plant.

Hoe kweek je zelf basilicum?

Basilicum is een makkelijk kruid om uit zaad te kweken. Begin met het planten van de zaden in een pot aarde die is gemengd met compost.

Als de planten eenmaal zijn ontkiemd, geef ze dan regelmatig water en bemest ze elke twee weken met een uitgebalanceerde organische meststof.

Basilicum planten en zaaien

Basilicum kan worden geplant door zaad of door te snijden. Bij het zaaien met zaad moeten de zaden op het oppervlak van de grond worden uitgestrooid en vervolgens licht met aarde worden bedekt.

Bij het stek planten moet een stengel met minimaal twee bladeren van een gezonde plant worden afgesneden en vervolgens in water worden geplaatst totdat de wortels zich vormen.

De stek moet dan in de grond worden getransplanteerd. Basilicum moet regelmatig worden bewaterd, maar niet te veel water, en moet veel zonlicht krijgen.

Waar plant je basilicum?

Basilicum is een plant die typisch wordt gekweekt in warme klimaten. Het kan in de volle grond of in een pot worden geplant. Basilicum heeft veel zonlicht nodig en moet regelmatig worden bewaterd.

Kan de plant overwinteren?

De basilicumplant is in staat om te overwinteren als deze de juiste verzorging krijgt. In de winter moet de basilicumplant op een zonnige plaats worden gehouden en regelmatig worden bewaterd.

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, moet de basilicumplant naar binnen worden gehaald.

Basilicum oogsten

Basilicum is een vaste plant die op elk moment tijdens het groeiseizoen kan worden geoogst. De smaak van de bladeren bereikt zijn hoogtepunt wanneer de planten ongeveer 15 cm hoog zijn, maar de planten kunnen op elk moment worden geoogst. De bladeren kunnen vers of gedroogd worden gebruikt.

Basilicum knippen

Basilicum is een plant die je gemakkelijk kunt snijden met een scherp mes. Maak een kleine snede aan de basis van de stengel en houd dan de stengel in de ene hand en het mes in de andere.

Snijd soepel naar beneden en zorg ervoor dat u uw vingers uit de buurt van het mes houdt.