Asparaginezuur

Asparaginezuur is net als veel aminozuren onderdeel van het gezond houden van de stofwisseling. Het helpt verder bij het alert houden van de hersenen en het succesvol omzetten van koolhydraten in energie. Daarnaast gebruikt men in farmaceutische middelen asparaginezuur om de ontgifting van ammoniak in gang te zetten. Zodoende hebben beiden aminozuren dus een ontgiftende werking op het lichaam

Energie productie

Asparaginezuur is essentieel voor het genereren van cellulaire activiteit. Het transporteert co-enzym nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) moleculen van de cel naar de mitochondriën. Hier gebruikt het lichaam NADH om adenosinetrifosfaat (ATP) te produceren. Dit co-enzym werkt om chemische energie door de cel te transporteren, waardoor het metabolisme wordt vergemakkelijkt. Het zorgt er dus eigenlijk voor dat de stofwisseling (metabolisme) de juiste stoffen naar de juiste plaats brengt.

Immuun functie

Asparaginezuur is belangrijk voor de aanmaak van immunoglobulinen en antilichamen. Dit zijn glycoproteïne-moleculen geproduceerd door witte bloedcellen (plasmacellen). Ze zijn een essentieel onderdeel van de immuunfunctie van het lichaam.

Cognitieve functie

Deze chemische stof is belangrijk voor de cognitieve functie omdat het de hersenen voorziet van NADH. Dit helpt de hersenen te ondersteunen bij het handhaven van de noodzakelijke niveaus van specifieke chemicaliën en neurotransmitters die belangrijk zijn voor normaal mentaal functioneren.