Wat is vitamine B11?

Wat is vitamine b11 precies? Vitamine b11 staat ook bekend onder foliumzuur en is onderdeel van het B-complex onder de vitamines.

Werking van vitamine B11

Vitamine B11 speelt bij verschillende rollen een factor in je lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem normaal functioneert.

Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van je rode en van je witte bloedcellen. Het draagt bij aan weefselgroei als je zwanger bent. Het draagt bij aan geestelijke veerkracht. En het kan helpen bij de ondersteuning van vermoeidheid en moeheid.

Foliumzuur wordt vaak aangeraden om in te nemen bij een zwangerschap. Als je zwanger bent dan kun je elke dag 400 microgrammen foliumzuur innemen, dit advies geldt voor de weken vier tot en met acht.

Dit helpt de baby, want bij een tekort aan foliumzuur loop je kans op bloedarmoede. Dit verhoogd bij je ongeboren kindje de kans op een open ruggetje, een hazenlip of een gespleten gehemelte. Met foliumzuur kun je deze kansen verkleinen.

Wat gebeurt er bij een tekort aan vitamine b11?

Wat doet een tekort aan vitamine b11 met je? Als je een tekort hebt aan vitamine b11 kunnen er meerdere gevolgen zijn. Er kunnen afwijkingen voorkomen in je rode en in je witte bloedcellen.

Er kunnen veranderingen optreden in het beenmerg. Een verminderde opname van voedingsstoffen in je darmen. Je eetlust kan verminderd zijn. Je kunt gewichtsverlies ervaren en een tekort aan vitamine b11 kan bijdragen aan vermoeidheid.

Niet alleen een te kort heeft gezondheidsgevolgen. Ook een teveel aan vitamine b11 kan gevolgen hebben. Als je te veel foliumzuur binnen krijgt uit supplementen of verrijkte voeding, dan is dit synthetische foliumzuur.

Dit kan dan een tekort aan vitamine B11 verbergen. Als dit het geval is kan een te kort te laat ontdekt worden.

Waar zit vitamine b11 in?

Vitamine b zijn vitamines die wateroplosbaar zijn. Het betekent dat ze in het vocht zitten van dagelijkse groenten en fruit.

Hierboven werd vermeld dat een teveel aan synthetische vitamine b11, denk aan supplementen en voedingsrijk eten, negatieve gevolgen kunnen hebben. Echter, als je vitamine b11 op een natuurlijke manier binnenkrijgt, dus via groenten of fruit, is dit niet schadelijk.

Je kunt vitamine b11 vinden in bijvoorbeeld; groente die groen zijn, fruit en volkoren producten. En het zit ook in melkproducten alleen is deze hoeveelheid minder.

waar is vitamine b11 goed voor en in welke voeding zit het

Vitamine b11 in voeding

We weten allemaal dat het erg belangrijk is om gevarieerd te eten. Als je dagelijks eet volgens de schijf van vijf leef je gezond. Vitamine b11 zit in verschillende soorten producten. Hierboven werd het al kort beschreven maar hier gaan we er verder op in.

Als je meer vitamine b11 wilt eten moet je denken aan groene groenten. Groene groenten zijn een bron aan vitamine b11 en hier gaat het voornamelijk om bladgroente die donkergroen van kleur zijn.

Vitamine b11 kun je vinden in de volgende groente: Spinazie, boerenkool, rucola, broccoli, asperges, en andijvie. Ook kun je in verschillende peulvruchten vitamine b11 vinden. Bijvoorbeeld in linzen, bruine bonen en kikkererwten.

Overige producten die onder andere rijk zijn aan vitamine b11 zijn; Lever, soja, zonnebloempitten, quinoa, peterselie, postelein, raapstelen, spruitjes, camembert (witte schimmelkaas), sesamzaad en aardbeien.

Al met al is het dus belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Zorg voor jezelf en voor je lichaam en kies voor gezond!