Alles over vitamine A

Dat vitamines goed zijn voor je lichaam, is je vast niet onbekend. Er schuilen echter ook gevaren achter vitaminen. In deze tekst leg ik je alles uit over vitamine a.

Wat is vitamine A?

Vitamine a is een groep organische voedingsstoffen die in vet oplosbaar is. De vitamine bevat retinol, retina en provitamine A-carotenoïden. Je krijgt de vitamine bijvoorbeeld binnen door bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. Hier leg ik straks meer over uit.

Je lichaam krijgt de vitamine echter niet alleen op die manier binnen, maar ook nog op een andere manier. Je lichaam kan bepaalde stoffen namelijk omzetten in de vitamine. Dit wordt gedaan met natuurlijke kleurstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen. Deze zogeheten carotenoïden worden dus uiteindelijk vitamine a.

In dierlijke producten zit ook veel vitamine a. Hier ga ik later nog verder op in. In dat soort producten komt de vitamine vooral voor als retinol of retinylesters.

Waar is vitamine A goed voor?

Ik kan me goed voorstellen dat je je nu afvraagt wat de functie van vitamine a is. Dat zal ik even uitleggen. Vitamine a heeft een positief effect op allerlei verschillende dingen. Om te beginnen ondersteunt de vitamine het immuunsysteem.

De vitamine zorgt er namelijk voor dat je lichaam genoeg witte bloedcellen ter beschikking heeft. Witte bloedcellen zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem.

Ze zorgen er namelijk voor dat je lichaam zich goed kan verdedigen tegen virussen of bacteriën. Op deze manier heeft vitamine a dus een positief effect op het immuunsysteem.

De vitamine is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar ook voor je huid, haar en nagels. Vitamine a in de vorm van skin care producten is het beste voor de huid. De retinol in vitamine a versnelt namelijk het proces van cel vernieuwing, waardoor je huid er egaler uit komt te zien.

Daarnaast zorgt de vitamine voor een betere werking van de slijmvliezen en voor een verbeterde ijszerstofwisselingen. Vitamine a is ook erg goed voor de ontwikkeling van een kindje dat nog in de buik van de moeder zit. Pas wel op dat je niet te veel vitamine a neemt! Hierover wordt hieronder meer uitgelegd.

Vitamine A supplementen

Je vraagt je nu vast af: waar zit vitamine a in? Daar heb ik het antwoord op! Vitamine a is bij veel drogisten en supermarkten te koop in de vorm van supplementen. Zo wordt de vitamine onder andere toegevoegd aan multivitaminen.

Voorbeelden van goede supplementen zijn: De Lucovitaal Multi+ Compleet Vrouw (of man) tabletten, Lucovitaal huid, haar en nagels tabletten, Levertraan capsules met vitamine a en d en gewone losse vitamine a pilletjes. Lees altijd de bijsluiter voor gebruik. K

Vitamine A in voeding

De vitamine komt, zoals je waarschijnlijk al weet, niet alleen voor in supplementen, maar ook in voedingsmiddelen. Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid vitamine a bevatten.

Zoals eerder al vermeld, zit de vitamine voornamelijk in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen met veel vitamine a: wortel, bloemkool, sinaasappel, banaan, zuivel, eieren, lever, boter, gerookte paling, paksoi, spinazie, zoete bataat, tonijn, boerenkool, geitenkaas en snijbiet.

teveel of tekort aan vitamine a

Een teveel aan deze vitamine

Hoewel vitamine a , zoals hierboven vermeld, veel goeds doet voor het lichaam, is het belangrijk toch even op te letten hoeveel van de vitamine je binnenkrijgt. Een overdosis aan de vitamine kan namelijk zorgen voor vergiftiging. Zo’n vergiftiging is te herkennen aan de hand van een aantal symptomen.

Voorbeelden hiervan zijn: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermindering van zicht, vermoeidheid en vermindering van eetlust. Kampt u met dit soort klachten? Dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Een zwangere vrouw heeft meer vitamine a nodig, maar pas hier wel mee op! Voor een zwangere vrouw is een overdosis aan de vitamine namelijk extra gevaarlijk. Het kindje in haar buik heeft dan namelijk een grotere kans om een afwijking te krijgen.

Maar hoe weet je nou hoeveel vitamine a je nodig hebt? Hieronder staat het maximale aantal microgram vitamine a dat je per leeftijd per dag binnen mag krijgen:

  • 1 tot 3 jaar 800 microgram.
  • 4 tot 6 jaar 1100 microgram.
  • 7 tot 10 jaar 1500 microgram.
  • 11 tot 14 jaar 2000 microgram.
  • 15 tot 17 jaar 2600 microgram.
  • Volwassenen (iedereen boven de 18 jaar) 3000 microgram

Een vitamine A tekort

Een tekort aan vitamine a is, net als een overdosis, zeker niet goed voor het lichaam. Je kunt dit vaak ook vrij goed merken.

Eventuele symptomen van een tekort zijn: Een droge huid, droog en dof haar, nachtblindheid en soms zelfs volledige blindheid, een slecht gebit of een verslechterd afweersysteem. In de ergste gevallen kan een vitamine a tekort zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. T

wijfel je of je een vitamine a tekort hebt? Check de symptomen en eet wat voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid vitamine a bevatten of neem supplementen in. Raadpleeg bij hevige klachten eventueel een huisarts.

Fabels over vitamine A

Er worden op het internet allemaal onwaarheden verspreid over vitamine a. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

  • ‘Acne ontstaat door een tekort aan vitamine a.’ Dit is een veelgehoorde uitspraak. Het is echter niet waar. Het gebruik van vitamine a supplement zal je acne dan hoogstwaarschijnlijk ook niet genezen.
  • Vitamine a in de vorm van een crème zou eventueel wel kunnen werken.
  • ‘Vitamine a supplementen werken structureel sterk verslavend’. Ook dat is een fabel.