Wat is koriander?
Koriander, ook wel koriander genoemd, is een bloeiende plant uit de familie Apiaceae. Het is inheems in het Middellandse-Zeegebied en andere delen van Azië, en genaturaliseerd in Noord-Amerika.
Koriander is een specerij die wordt gewonnen uit de zaden van de Coriandrum sativum-plant. De bladeren van de plant worden meestal verzameld en gebrouwen om een kruidenthee te maken.
Het woord koriander komt van het Griekse woord koris, wat bedwants betekent, vanwege de gelijkenis met de vorm en kleur van het insect.
Geschiedenis van koriander
Koriander is een specerij die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Het wordt al sinds de oudheid gekweekt en werd in het wild gevonden aan de kust van de Middellandse Zee. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn en als ingrediënt bij religieuze ceremonies.
De plant, ook wel koriander genoemd, is ontstaan in het oostelijke Middellandse Zeegebied en verspreid over Europa. Koriander is een van de oudste kruiden die door de mens wordt gebruikt en is gevonden in oude Vikinggraven, zoals die van de 10e-eeuwse Noorse koning Harold Bluetooth.
De smaak van koriander
Koriander heeft een zoete, nootachtige smaak met ondertonen van groene peper die populair is in currygerechten.
Andere kunnen het ook omschrijven als: Koriander heeft een citroen- en gemberachtige smaak die vaak wordt gebruikt als specerij in medium pittige gerechten.
De bladeren van de korianderplant worden ook vaak gebruikt om voedsel in te pakken voordat het wordt gekookt.
Veel mensen hebben een contrasterende smaak met koriander. De lichtgroene bladeren van het kruid Coriandrum sativum komen vaak voor in Indiase currygerechten of Mexicaanse burrito’s. Voor sommigen is het smaakvol en verfrissend, met een citrussmaak.
Voor anderen ruikt koriander zo sterk dat het de eetlust volledig bederft: ze vinden smaken dat er geen manier is om van koriander te genieten, die zelfs als zeepachtig wordt beschreven.
Toch zijn er heel veel mensen die koriander heerlijk vinden en het kan een geweldige aanvulling zijn (als je hem goed gebruikt) op je gerecht!
Of je het lekker vindt is genetisch bepaald
Wetenschappers van het Monell Chemical Taste Center van de Universiteit van Pittsburgh hebben een smaaktest uitgevoerd bij tweelingen. Ze gaven elke deelnemer verschillende kruiden die ze testten, waaronder koriander.
Hield de ene helft van de eeneiige tweelingen er niet van? Dan was de andere helft het er niet mee eens.
Twee-eiige tweelingen (die genetisch vergelijkbaar zijn) waren aanzienlijk minder geneigd om hiermee in te stemmen. Dat lijkt te wijzen op een genetische oorzaak van een afkeer van het kruid bij twee-eiige tweelingen.
Je kunt ook aan de smaak wennen (wetenschappelijk)
Kees de Graaf, hoogleraar sensorisch gedrag en voedingsgedrag aan Wageningen Universiteit, constateert dat of je iets lekker vindt voor een groot deel afhangt van de blootstelling eraan. Je zou ook kunnen wennen aan een smaak die je eerst niet lekker vond. Zolang je het maar vaak ruikt of proeft, zelfs. Hoe bekender een smaak wordt, hoe meer je ervan geniet.
Is koriander gezond?
Koriander is een populair kruid dat in veel verschillende culturen over de hele wereld wordt gebruikt, waaronder de Mexicaanse cultuur. De bladeren en gedroogde zaden van de korianderplant worden gebruikt om smaak aan voedsel toe te voegen om gerechten frisser en smaakvoller te laten smaken.
Er zijn verschillende gezondheidsclaims gemaakt over koriander, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat er geen bewijs was voor een van de claims. Koriander kan bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals maagklachten, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Vitamines per 100 gram in koriander
De bladeren van koriander hebben de hoogste vitamine K-concentratie, namelijk 258% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) in een enkele ounce. Deze plant loopt over van vitamine A, goed voor 225% van de ADH. Het is ook rijk aan vitamine C (45%), vitamine E (17%), vitamine B1 (15,5%), B2 (12%), vitamine B6 (11%), pantotheenzuur (11 %) en vitamine B5 (11%), vitamine B3 (7%) en thiamine (5,5%).
Minderalen per 100 gram in koriander
Koriander zelf kweken
Koriander is een eenjarig kruid in de familie Apiaceae. Het wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse, Indiase, Thaise en Mexicaanse keuken en heeft een kenmerkende citrusachtige, peperige smaak.
Het is gemakkelijk te kweken in elk tuinbed. De planten zijn onderhoudsarm maar hebben de eerste weken na het planten wel wat aandacht nodig.
Koriander is een heerlijk kruid dat bijna overal kan worden gekweekt, of het nu in een pot op je vensterbank is of in een bed in je achtertuin. Lees meer over hoe u uw eigen koriander kunt kweken!
Hoe zaai ik de zaadjes van koriander?
Verspreid 2 tot 4 zaden over 5 bij 5 vierkante centimeter grond en meng er dan puimsteen, vermiculiet of zand of grove grond door. Verspreid de zaden over het oppervlak van de pot. Bedek de zaden met een dun laagje (0,5 centimeter) grondmengsel. Geef de zaden meteen water.
Wanneer koriander zaaien?
Koriander kan wat koud weer overleven. Een pot is misschien het beste, omdat jonge zaailingen eenvoudig snel in de grond worden ontdekt en door slakken worden opgegeten. Zaai de kleine zaadjes eind maart of begin april, of plant ze in april. Men kan de zaden iets eerder planten, zodat de zaailingen wat groter kunnen worden.
Welke plek kies ik uit?
Overal heeft zijn voor- en nadelen – er is echt geen perfecte plek om te wonen! Slakken houden van koriander en zullen de jonge zaailingen blijven verslinden als je ze buiten zaait. Doorgaans is het het beste om korianderzaden binnen of in een kas of in een bak te zaaien, of anders buiten op een tuintafel of een ander rek waar slakken er niet gemakkelijk bij kunnen.
Bij ontkiemen in de buitenlucht kan het ontkiemen (afhankelijk van de bodemtemperatuur) 2 tot 3 weken duren. Je kunt zaailingen naar buiten verplaatsen nadat ze vijf bladeren hebben gehad en groot genoeg zijn geworden om slakken en ander ongedierte aan te kunnen.
Het kruid is van origine eigenlijk minder geschikt om in een pot te planten
Koriander is minder gunstig voor de potteelt, omdat het erg gevoelig is voor doorschieten. Zorg daarom voor een matig warme omgeving tijdens de voortplanting en zorg voor een kleine hoeveelheid water; grote verschillen in temperatuur en droogte zorgen voor een snellere doorschiet.
Houd ik rekening met schaduw?
Ook hier is het van belang om rekening mee te houden bij het oppotten van uw koriander, zodat u een standplaats in de halfschaduw in vochtige grond. Als je besluit om hem in een pot te houden, zet dan een grote pot (een groter volume verkleint de kans op droogte en overlopen) en kies dan een standplaats met wat schaduw.
Wat moet ik weten op het gebied van voeding
Korianderplanten hebben niet veel voeding nodig, maar kunnen niet zonder. Aangezien potgrond voldoende voeding heeft voor acht weken, dien je die wel wat extra mee te geven (volgens de instructies op de verpakking). Je kunt ook wat algemeen moestuinvoer of kruidenmest aan de volle grond toevoegen voordat je zaailingen plant.
Wanneer oogsten?
Dus je kunt zowel het blad als de wortel verzamelen, je moet wachten wanneer het oogsttijd is. Zowel blad als wortel kunnen over het algemeen op elk moment worden geoogst, zolang de planten maar groot genoeg zijn, zodat er nog bladeren aanwezig zijn om groei te garanderen.
Na de bloei van de witte schermbloemen beginnen zich zaden te ontwikkelen. Het zijn een paar [kleine] zaden die lichtgroen zijn.
Laat de bollen aan de plant totdat ze helemaal droog en bruin zijn, oogst ze en laat de bollen nog een paar dagen drogen op kamertemperatuur. Daarna kun je een ketoemreep roosteren van de insecten en vlokken door ze in een droge gietijzeren koekenpan te plaatsen en de bolletjes vervolgens uiterst fijn te malen.